Mondiale recessie raakt meisjes en vrouwen het hardst

21-01-2013 15:08
Vrouwen en meisjes worden het hardst geraakt door de wereldwijde recessie, volgens kinderrechten- en ontwikkelingsorganisaties. “De wereld doet meisjes en vrouwen te kort,” volgens een gezamenlijk rapport van Plan International en Overseas Development Institute (ODI). Doordat economieën krimpen, neemt kindersterfte onder meisjes toe. Datzelfde geldt voor hongersterfte en misbruik onder vrouwen, volgens het rapport.

Schokkend

Dit heeft mogelijk een negatief effect op de geboekte winst in de afgelopen jaren met betrekking tot het behalen van de Millenniumdoelstellingen. “De geboekte vooruitgang uit de afgelopen vijf jaar is zeer fragiel,” zo zei Nigel Chapman; bestuursvoorzitter van de kinderrechtenorganisatie Plan International. “Het is schokkend en ik vrees dat niemand het in de gaten heeft.”

Impact toegenomen armoede

De problemen beginnen als meisjes nog erg jong zijn, volgens Chapman. “Meisjes zijn de grootste gemarginaliseerde groep ter wereld,” aldus Chapman, die meeschreef aan het rapport. Het percentage stervende babymeisjes tijdens een economische laagconjunctuur is vijf keer zo hoog dan het percentage stervende babyjongens. Bij een economische krimp van 1% bedraagt de kindersterfte onder meisjes 7.4 per 1.000 meisjes, ten opzichte van 1.5 per 1.000 jongens. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldbank in 59 landen. “Het is het beste voorbeeld van de impact als gevolg van toenemende armoede,” zo zei Chapman.

Britse economie mogelijk weer in recessie

Bovenstaand belooft weinig goeds voor Britse meisjes en vrouwen. Door het aanhoudende winterweer belandt de Britse economie mogelijk weer in een recessie. Dat zou de derde recessie in drie jaar betekenen. Marktvolgers verwachten dat de Britse economie in de laatste drie maanden van 2012 licht is gekrompen. Ook in het vierde kwartaal van 2010 had Groot-Brittannië te maken met winterweer dat een paar weken aanhield. Dat zorgde voor een krimp van de Britse economie met 0.5% in het laatste kwartaal van 2010. Er is sprake van een recessie als de Britse economie in het vierde kwartaal van vorig en in het eerste kwartaal van dit jaar krimpt.

Winterweer bemoeilijkt omstandigheden

“De ongunstige weersomstandigheden van de afgelopen week lijken minimaal nog een week aan te houden. Twee weken slecht weer heeft een aanzienlijk effect op de economie,” zo zei Peter Spencer van Ernst & Young. Met name de detailhandel zucht onder het aanhoudende winterweer. “De omstandigheden waren al lastig voor winkeliers, en het winterweer verergert de situatie alleen maar,” zo zei een woordvoerder van de British Retail Consortium (BRC).
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Mondiale recessie raakt meisjes en vrouwen het hardst' bijdraagt aan uw kennis.