Koersdaling Dollar versus Euro en Pond zwakt af

08-01-2013 15:34
De koers van de Japanse Yen daalde gister versus enkele belangrijke valuta´s, waaronder de Euro en het Britse Pond. Vandaag is die koersdaling afgezwakt. De koers van de Amerikaanse Dollar is ten opzichte van de Japanse Yen verder gedaald. Aan het begin van deze week is er weinig belangrijk nieuws, waardoor valutamarkten vooral op het nieuws van vorige week teren.

Einde aan kwantitatieve versoepeling

Vorige week profiteerde de Amerikaanse Dollar van het goede nieuws inzake de werkgelegenheid in de VS. Toch bleven valutahandelaren veelal terughoudend nadat de Federal Reserve suggereerde dat er dit jaar mogelijk een einde aan de kwantitatieve versoepeling komt. Die suggestie had een positief effect op de koers van de Greenback.

Oorzaak Japanse rally onbekend

De rally van de Yen versus de belangrijkste valuta´s, waaronder de Amerikaanse Dollar, was een heuse verrassing. Het is nog niet duidelijk waarom de koers van de Japanse Yen plotseling is gestegen. Mogelijk is het slechts een opleving na de enorme daling die eind september vorig jaar werd ingezet.

Opkopen ESM obligaties

Japan is van plan om internationale reserves te gebruiken om obligaties op te kopen die zijn uitgegeven door het permanente noodfonds van de eurolanden (ESM). Daarmee hoopt Japan de koers van de Yen te drukken. Dat maakte de Japanse minister van Financiën Taro Aso bekend. “Financiële stabiliteit in Europa brengt ook stabiliteit op valutamarkten, waar ook de Yen van profiteert. Om die reden overweegt Japan om ESM obligaties op te kopen,” zo zei Aso.

Kritiek

Het opkopen van ESM obligaties helpt premier Shinzo Abe mogelijk om de kritiek op het Japanse valutabeleid te pareren. Diverse handelspartners, zoals de VS, hebben het Japanse valutabeleid bekritiseerd. De koers van de Yen is sinds medio november ongeveer 8 procent gedaald ten opzichte van de Dollar nadat Abe beloofde om de deflatie terug te brengen. Ook kondigde de nieuwe premier aan de koers van de Japanse Yen aan te pakken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersdaling Dollar versus Euro en Pond zwakt af' bijdraagt aan uw kennis.