Japan presenteert stimuleringspakket van 87 miljard euro

11-01-2013 15:11
De Japanse overheid heeft een stimuleringspakket van €87 miljard gepresenteerd. Dat pakket moet de economie een forse boost geven en bestaat onder andere uit infrastructurele investeringen. Daarnaast bevat het pakket maatregelen die investeringen moeten stimuleren. De overheid verwacht dat de injectie de economie met 2% stimuleert en 600.000 nieuwe banen oplevert.

Recessie

De Japanse economie heeft te maken met een dip in de export te midden van een afzwakkende mondiale vraag en gedaalde binnenlandse consumptie. De Japanse economie verkeert momenteel in recessie, na twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

Uitbreiding economische taart

“Helaas heeft de vorige regering geen plannen uitgewerkt om de economische groei te stimuleren en om de economische taart uit te breiden,” zo zei premier Shinzo Abe. “Het is evident dat we een economische strategie hebben die banen creëert en de inkomens verhoogt om economische groei te waarborgen.”

Impuls onderwijs, regionale economieën en sociale veiligheid

Het stimuleringspakket bestaat ook uit plannen voor de heropbouw van de regio’s die door de aardbeving en tsunami van 2011 werden verwoest. Daarnaast zijn er maatregelen die regionale economieën moeten stimuleren en er wordt meer in onderwijs en sociale veiligheid geïnvesteerd.

Verzwakken koers Yen

Shinzo Abe, die in december tot president werd gekozen, heeft beloofd om agressieve maatregelen te nemen om de economie weer uit het slop te trekken. Eén van die maatregelen heeft betrekking op het verzwakken van de Yen. De export profiteert van een lagere koers doordat producten goedkoper worden voor buitenlandse kopers. Daarnaast is een lagere koers gunstig voor exporterende bedrijven bij het repatriëren van winsten verkregen in het buitenland.

Inflatie China gestegen tot 2.5%

Ondertussen is de inflatie in China in december gestegen tot 2.5%. Door de koudste winter in 28 jaar stegen de groenteprijzen. Door die inflatiestijging is er mogelijk minder ruimte voor versoepeling om daarmee het economisch herstel te stimuleren. Het Chinese bureau voor de statistiek meldt vandaag dat de consumentenprijsindex in december ten opzichte van een jaar eerder is gestegen tot 2.5%.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japan presenteert stimuleringspakket van 87 miljard euro' bijdraagt aan uw kennis.