Grootste weekstijging Amerikaanse Dollar in 7 weken

04-01-2013 13:55
De Amerikaanse Dollar is het meest in zeven weken gestegen versus de Japanse Yen. Dat heeft geleid tot de hoogste koers van de Greenback in 2.5 jaar na speculaties over verbeterde werkgelegenheidscijfers. Dat zou politici moeten bewegen het obligatie opkoopprogramma te beëindigen, waarvan de Amerikaanse Dollar zou profiteren.

Einde obligatie opkoopprogramma lijkt nabij

Ook steeg de Amerikaanse Dollar tot de hoogste koers in drie weken versus de Euro na notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit blijkt dat het obligatie opkoopprogramma ter waarde van €64 miljoen mogelijk dit jaar wordt beëindigd. Het obligatie opkoopprogramma heeft doorgaans een negatief effect op de koers van de Greenback.

Yen en Aussie Dollar dalen

De koers van de Japanse Yen is gedaald met minimaal 0.3% ten opzichte van alle 16 belangrijke concurrenten. Die koersdaling is het gevolg van speculaties over verruiming van de geldvoorraad door de Japanse centrale bank om zo deflatie tegen te gaan. De koers van de Australische Dollar is gedaald na een daling van een dienstenindex.

Boost voor Dollar

“De kans dat de Fed het obligatie opkoopprogramma beëindigt, is groter als de werkgelegenheidscijfers goed zijn,” zo zei Jane Foley, senior valutastrateeg bij Rabobank International in Londen. “Dat zou in lijn zijn met de marktinterpretaties van de notulen die gister werden vrijgegeven. Dat geeft de Dollar een beetje een boost.”

Werkgelegenheid verbetert verder

De Amerikaanse werkgelegenheid is in december met 153.000 banen toegenomen na een stijging van 146.000 in november. Dat blijkt uit voorspellingen van 79 door Bloomberg geënquêteerde economen vooruitlopend op de bekendmaking vandaag van de cijfers door het Amerikaans ministerie van Arbeid. De werkloosheid in de VS blijft 7.7%, zo bleek uit een afzonderlijk onderzoek.

Eurozone inkoopmanagersindex gestegen

Over de eurozone is vandaag weer eens positief nieuws naar buiten gekomen. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit blijkt namelijk dat de inkoopmanagersindex voor de eurozone in december is uitgekomen op 47.2. Dat betekent een stijging ten opzichte van de meting in november (46.5). De initiële raming ging uit van een meting van 47.3. Elke waarde lager dan 50 betekent een daling van de economische activiteiten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Grootste weekstijging Amerikaanse Dollar in 7 weken' bijdraagt aan uw kennis.