Euro daalt versus Dollar door groeizorgen eurozone

18-01-2013 14:25
De koers van de Euro is gedaald ten opzichte van de Dollar door zorgen over de economische groei in de eurozone. Beleggers vrezen dat ook dit jaar de economische groei in de eurozone beperkt zal blijven. Daarnaast daalde de koers van de Euro ten opzichte van de Japanse Yen door speculaties over een te snelle koersstijging. Eerder bereikte de Euro versus de Japanse Yen de hoogste koers in 20 maanden.

Pond en Rand dalen

Het Britse Pond heeft versus de Amerikaanse Dollar terrein ingeleverd. Deze koersdaling is te wijten aan de onverwachtse afname van de detailhandelsverkopen in december. De koers van de Zuid-Afrikaanse Rand is ten opzichte van alle belangrijke valuta’s gedaald. Investeerders vrezen dat de arbeidsoproer een negatief effect heeft op de export.

Te hoog en te snel

“De Euro levert een deel van de winst in,” zo zei Lutz Karpowitz; senior valutastrateeg bij de Commerzbank AG in Frankfurt. “De koers was te hoog en steeg te snel. De eurozone economie is nog altijd erg zwak en we verwachten niet dat de hoge koers van de Euro standhoudt.”

Chinese economie groeit met 7.9%

De Europese groeiproblemen staan in schril contrast met de economische groei in China. In de laatste drie maanden van vorig jaar groeide de Chinese economie met maar liefst 7.9%. Dit groeicijfer is afkomstig van het Chinese bureau voor de statistiek. Voor het eerst in 7 kwartalen is de Chinese economische groei weer toegenomen. In het derde kwartaal van 2012 groeide de economie met 7.4%. Over heel 2012 boekte de Chinese economie een groei van 7.8%, wat de laagste groei in 13 jaar is.

Wereldeconomie lijkt te herstellen

De Italiaanse industriële orders namen in november met 0.5% af ten opzichte van oktober, zo blijkt uit cijfers van vandaag. Daar staat tegenover de groei van de Chinese industriële productie (+ 10.3%) in december. Marktvolgers hadden een stijging van 10.2% verwacht. Economen denken dat de wereldeconomie voorzichtig herstelt gezien de positieve cijfers uit China. Ook de gunstige macro-economische cijfers uit Amerika ondersteunen die verwachting.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt versus Dollar door groeizorgen eurozone' bijdraagt aan uw kennis.