EU referendum gevaar voor Britse economie

25-01-2013 16:58
De aankondiging van David Cameron om een referendum te houden over het EU lidmaatschap is mogelijk schadelijk voor de Britse economie. Economen en bestuurders vrezen dat een vertrek uit de EU slecht is voor het investeringsklimaat en het fragiel economisch herstel in gevaar brengt. Het referendum zorgt er volgens Cameron niet voor dat het Verenigd Koninkrijk minder aantrekkelijk wordt voor mondiale investeerders.

Zelfde negatief scenario

“Het vooruitzicht van een mogelijk exit uit de EU zal een negatief effect hebben op investeringen in het Verenigd Koninkrijk,” zo zei Adam Posen, voormalig beleidsmaker van de Bank of England. “Eerder hebben we al gezien dat een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone een enorme impact op het investeringsklimaat had. Datzelfde was het geval bij de fiscale klif in de VS. Het investeringsklimaat in het Verenigd Koninkrijk wacht eenzelfde scenario,” aldus Posen.

Krimp van 0.1%

Het vertrouwen in de Britse economie is beschadigd door een fiscale wurggreep die een negatief effect heeft op de binnenlandse consumptie. Exporterende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben bovendien last van de crisis in de eurozone, wat hun belangrijkste handelspartner is. Cijfers van vandaag laten waarschijnlijk zien dat het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal van 2012 met 0.1% is gekrompen.

Uitstel van investeringen

Het mogelijk referendum maakt het bedrijfsklimaat in het Verenigd Koninkrijk nog lastiger, volgens Martin Sorrell, bestuursvoorzitter van WPP. Dat bedrijf is gevestigd in Londen en is het grootste reclame- en marketingbedrijf ter wereld. “Een dergelijk referendum kan nooit positief zijn,” zo zei Sorrell. “De uitspraak van Cameron is voor investeerders een extra reden om investeringen uit te stellen. Uitstel van investeringen kunnen we op dit moment niet gebruiken, er is immers al zoveel onzekerheid.”

Producentenvertrouwen ongewijzigd

Ondertussen is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met gematigd positief nieuws gekomen. Het producentenvertrouwen in onze economie is in januari namelijk niet gewijzigd ten opzichte van december 2012. Economen hadden gerekend op een daling tot 5.1. Zowel in december als in januari liet de producentenvertrouwen index een waarde van 5.6 zien. In november en december verbeterde het producentenvertrouwen ten opzichte van de voorgaande maanden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'EU referendum gevaar voor Britse economie' bijdraagt aan uw kennis.