Duitse economische groei afgezwakt tot 0,7 procent in 2012

15-01-2013 13:13
De Duitse economie is in 2012 met 0.7% gegroeid, wat een afzwakking betekent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit voorlopige cijfers. In 2011 groeide de Duitse economie nog met 3%. De nieuwe cijfers suggereren dat de Duitse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar is gekrompen. “In 2012 bewees de Duitse economie bestand te zijn tegen moeilijke economische omstandigheden en het doorstond de Europese recessie,” zo blijkt uit een verklaring van Destatis; het nationale instituut voor statistiek van Duitsland.

Economische groei aanzienlijk afgezwakt

Sommige analisten verwachten dat de Duitse economie in recessie raakt. Volgens Destatis is de economische groei in de tweede helft van vorig jaar aanzienlijk afgenomen. Dat geldt vooral voor het laatste kwartaal van 2012. “Het groeicijfer op jaarbasis van 0.7% impliceert een krimp van ongeveer een half procentpunt in het vierde kwartaal,” zo zei Norbert Raeth van Destatis.

Duitse economie mogelijk gekrompen

Vorige maand verlaagde de Duitse centrale bank, de Bundesbank, de groeivoorspelling voor dit jaar tot 0.4%. Tegelijkertijd waarschuwde de Bundesbank dat de Duitse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar mogelijk was gekrompen. Ook verklaarde de centrale bank dat de economie wellicht ook in het eerste kwartaal van 2013 krimpt. De Eurozone economie als geheel is al in recessie, na krimp in het derde en vierde kwartaal van vorig jaar.

Robuuste handel

Over heel 2012 was de Duitse handel bijzonder robuust, volgens Destatis. De Duitse export nam vorig jaar met 4.1% toe ten opzichte van 2011. Het handelsoverschot was opnieuw de belangrijkste aandrijver van de Duitse economische groei. Consumenten gaven 0.8% meer uit, terwijl de overheidsuitgaven met 1% stegen. De cijfers laten ook zien dat de Duitse industrie en bouwsector krompen, terwijl de dienstensector groeide. Destatis publiceert op 14 februari de officiële cijfers van het vierde kwartaal.

Nederlandse export gestegen

Het CBS heeft vandaag bekendgemaakt dat de Nederlandse export in november 5% hoger lag dan in november 2011. Dat was een lagere exportgroei dan in oktober (+6%). Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte verder bekend dat de import in november met 4% steeg. In november vorig jaar groeide het Nederlandse handelsoverschot met €200 miljoen tot €4.3 miljard. De export naar andere landen in de Europese Unie nam ongeveer net zoveel toe als naar niet-EU landen. In de drie voorgaande maanden steeg vooral de export naar niet-EU landen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse economische groei afgezwakt tot 0,7 procent in 2012' bijdraagt aan uw kennis.