Britse autoverkoop gestegen tot hoogste aantal in 4 jaar

07-01-2013 13:35
De verkoop van nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk is in 2012 met 5.3% gestegen tot 2.04 miljoen. Dat is het hoogste aantal sinds 2008, volgens de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De Ford Fiesta, Ford Focus, Opel Corsa en Opel Astra waren de vier best verkochte modellen. Op de vijfde plek stond de Volkswagen Golf en de Nissan Qashqai was de zesde best verkochte auto.

Gemengde vooruitzichten

“Vooruitkijkend naar 2013 verwachten we dat de markt stabiel blijft,” zo zei Paul Everitt, CEO van SMMT. Anderen zijn minder zeker van hun zaak. “Als we kijken naar het komend jaar, is het de vraag of de sterke vraag aanhoudt,” aldus Richard Lowe van Barclays. “De bestedingsruimte van consumenten neemt verder af. Autoproducenten en dealers moeten voorraden afstemmen op de vraag.”

Grootste stijging in 11 jaar

In 2012 steeg de autoverkoop het meest in 11 jaar, ingegeven door een 12.9% toename van de verkoop van particuliere auto’s. Particulieren waren goed voor 106.346 van de 2.044.609 verkochte auto’s. De algehele stijging van de verkoop van nieuwe auto’s was de tweede stijging op jaarbasis sinds het begin van de recessie in 2008. Toch ligt de autoverkoop in Groot-Brittannië nog altijd lager dan de piek in 2007, toen er 2.4 miljoen nieuwe auto’s werden verkocht. In december werden er 123.557 nieuwe auto’s verkocht, wat 3.7% meer was dan in december 2011.

Groeiplannen in de ijskast

Ondertussen stelt Toyota de Chinese groeiplannen voorlopig uit. De negatieve houding in China ten opzichte van Japanse bedrijven is de belangrijkste reden voor dat besluit. Dat negatieve sentiment is het gevolg van een conflict over de eilandengroep Senkaku. De Japanse autoproducent wilde de Chinese autoverkoop verhogen tot 1 miljoen auto’s. De bedoeling was om die doelstelling vorig jaar al te realiseren. In 2013 hoopt Toyota in China 900.000 (+7%) meer auto’s te verkopen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse autoverkoop gestegen tot hoogste aantal in 4 jaar' bijdraagt aan uw kennis.