Stijging Britse detailhandelsverkopen overtreft verwachtingen

17-02-2012 15:13
De Britse detailhandelsverkopen zijn in januari met 0.9% gestegen ten opzichte van december. Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS). De cijfers overtreffen de verwachtingen van veel economen die hadden gerekend op een daling. Vooral de verkoop van meubels en sportartikelen steeg fors, wat mede het gevolg was van flinke kortingen. In december stegen de detailhandelsverkopen met 0.6%.

Belangrijke aandrijvers

“Op jaarbasis steeg de verkoop in alle sectoren. De verkoop van huishoudelijke producten is gestegen na een lange reeks dalingen. De belangrijkste aandrijver van de groei is de verkoop via post en internet, net als de verkoop in supermarkten en kledingwinkels,” zo zei Kate Davies namens het Brits bureau voor nationale statistieken.

Kortingen op huishoudelijke producten

Door een reeks positieve cijfers en een bescheiden stabilisatie van de arbeidsmarkt is de hoop toegenomen dat de Britse economie een recessie kan voorkomen. In het laatste kwartaal van 2011 liet de Britse economie een krimp zien. Winkels lokten consumenten in januari met kortingen op huishoudelijke producten en meubels. Economen hadden gerekend op een daling van 0.4% in januari en op een stijging op jaarbasis van 0.5%.

Pessimistischer beeld

Volgens andere economen camoufleren de laatste cijfers diepere problemen. “De sterke groei in januari staat haaks op het veel pessimistischer beeld dat is gebaseerd op anekdotisch bewijs en op alle detailhandelsonderzoeken,” zo zei Samuel Tombs van Capital Economics.

Consumentenvertrouwen toegenomen

Donderdag bleek uit een rapport van Nationwide dat het Brits consumentenvertrouwen in januari is gestegen tot het hoogste niveau sinds augustus. Dat was in de voorgaande zes maanden wel anders. Veel Britten hebben het afgelopen jaar bezuinigd doordat prijsstijgingen de salarisverhogingen overtroffen. De toegenomen werkloosheid had bovendien een negatieve impact op het vertrouwen. De lage consumptie is één van de belangrijkste negatieve effecten op de economische groei.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Stijging Britse detailhandelsverkopen overtreft verwachtingen' bijdraagt aan uw kennis.