G20 dringt aan op uitbreiding EFSF

27-02-2012 13:23
De eurozone landen moeten eerst het noodfonds uitbreiden voordat de G20 landen willen meehelpen. Dat verklaarden de ministers van financiën van de G20. Uitbreiding van het European Financial Stability Facility (EFSF) door de eurozone landen is essentieel voor de G20. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou daardoor meer geld ter beschikking hebben om noodlijdende landen te hulp te schieten.

Eerst zien dan geloven

Eerder deze maand creëerden leiders van de eurozone landen een permanent noodfonds ter waarde van €500 miljard. Er bestaan twijfels of de omvang van dat fonds toereikend is. “We moeten eerst zien dat de eurozone landen daadwerkelijk de €500 miljard bij elkaar krijgen. Zolang dat niet is gebeurd, is er geen sprake van extra geld voor het IMF vanuit Groot Brittannië of vanuit andere landen,” zo zei de Brits minister van financiën George Osborne.

Begrotingsdiscipline in gevaar

Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, verklaarde dat de eurozone landen volgende maand een besluit nemen over een eventuele uitbreiding van het noodfonds. Voorheen was Duitsland geen voorstander van ophoging van het noodfonds uit angst voor ondermijning van de begrotingsdiscipline.

Financiële markten overtuigen

De eurozone landen grepen de top in Mexico-Stad aan om de G20 landen ertoe te bewegen meer geld aan het IMF ter beschikking te stellen. Die extra middelen zouden aangewend moet worden voor de problemen in de eurozone. Daarmee probeert Europa financiële markten te overtuigen dat het over voldoende middelen beschikt om noodlijdende landen te helpen.

Uitbreiding EFSF

In het huidig EFSF zit ongeveer €266 miljard. Als de eurozone landen besluiten om het noodfonds uit te breiden, resulteert dat waarschijnlijk in additionele fondsen van €370 miljard à €445 miljard. Op 1 maart staat de volgende EU top in Brussel op de agenda. Uitbreiding van het noodfonds zal opnieuw één van de belangrijkste agendapunten zijn. De volgende G20 top vindt eind april in Washington plaats. Voor die tijd neemt de G20 geen besluit over extra geld voor het IMF.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'G20 dringt aan op uitbreiding EFSF' bijdraagt aan uw kennis.