Eurozone crisis bedreigt groei Chinese economie

06-02-2012 14:42
Een recessie in de eurozone zou de Chinese groei dit jaar bijna halveren, volgens het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF voorspelt dat de Chinese economie dit jaar met 8.2% groeit. Door een eventuele recessie in de eurozone zou dit terugvallen tot 4.2%. De Chinese overheid moet rekening houden met een miljardeninjectie in de economie om een eventuele terugval te voorkomen. In 2011 groeide de Chinese economie met 9.2%, maar de Chinese regering remde de groei af om oververhitting te voorkomen.

Wanbetaling voorkomen

Het rapport van het IMF komt op de dag dat de besprekingen worden hervat inzake afronding van het reddingsplan van de EU. Dat noodplan heeft een waarde van €130 miljard. Griekenland moet het geld voor medio maart hebben om wanbetaling te voorkomen.

Forse groeidaling door EU recessie

“Het groeipercentage van de Chinese economie zou fors dalen als de eurozone te maken krijgt met een stevige recessie. Door een track record van fiscale discipline heeft China de ruimte om te reageren op een dergelijke shock van buitenaf,” zo luidt een verklaring van het IMF.

Europese steun in eigen belang

De Chinese premier Wen Jiabao is van mening dat China Europa moet helpen bij de aanpak van de schuldenproblematiek. “Financiële steun aan Europa is in ons eigen belang omdat het onze grootste afzetmarkt is en onze voornaamste bron van technologie. We beschermen onze eigen markt door stabilisatie van de Europese markt te stimuleren. Het is van belang dat iedereen zich daar van bewust is,” zo verklaarde Jiabao zondag.

EU grootste afzetmarkt voor China

Markus Ederer, EU-ambassadeur in China, voorspelt dat China in 2012 de grootste afzetmarkt voor exporterende bedrijven in Europa kan worden. Op dit moment is Amerika nog de grootste exportmarkt voor de Europese Unie. Ederer baseert zich op de huidige handelsontwikkelingen. “De export vanuit de EU naar China groeit harder dan de invoer van Europese producten en diensten door Chinese bedrijven. Europa is lange tijd de grootste exportmarkt voor Chinese bedrijven geweest. China richt zich tegenwoordig steeds meer op de interne vraag,” aldus Ederer.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone crisis bedreigt groei Chinese economie' bijdraagt aan uw kennis.