Eerste groei dienstensector eurozone in 4 maanden

03-02-2012 16:46
Voor het eerst in vier maanden is de dienstensector van de eurozone gegroeid, zo blijkt uit cijfers van Markit. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone steeg in januari tot 50.4 ten opzichte van 48.8 in december. Daar staat tegenover dat de Spaanse en Italiaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector opnieuw is gedaald. Eerder steeg de inkoopmanagersindex voor de productie in de eurozone tot 48.8 ten opzichte van 46.9 in december.

Orders blijven krimpen


Marktvolgers gingen uit van een waarde van 50.5. Elke waarde hoger dan 50 betekent groei. De deelindex inzake nieuwe orders steeg tot de hoogste waarde in vijf maanden. Toch blijft de waarde lager dan 50, wat krimp betekent. Voor de eerste keer sinds april 2010 daalde de deelindex inzake de werkgelegenheid tot onder de 50.

Recessie voorkomen

Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, zei: “Deze laatste inkoopmanagersindex cijfers impliceren dat de economische voorwaarden zijn gestabiliseerd. In de laatste vier maanden van vorig jaar verslechterden de omstandigheden voor bedrijven. Ook impliceren de nieuwste cijfers dat de eurozone een recessie mogelijk weet te voorkomen.” De beide inkoopmanagersindex cijfers dragen bij aan de stijging van de samengestelde index van 48.3 tot 50.4. Die samengestelde inkoopmanagersindex bestaat uit diensten, bouw en productie.

Positiever gestemd

Zowel de Franse als de Duitse inkoopmanagersindex voor de dienstensector is gestegen. Behalve in Spanje en Italië, daalde ook de Ierse inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Bedrijven in de dienstensector gaan er vanuit dat het dieptepunt van de crisis is bereikt en ze zien de toekomst zonniger in. Onderzoekers van Markit denken op basis van de nieuwste cijfers dat het eurogebied een recessie mogelijk kan ontlopen.

Situatie blijft fragiel

“Het vertrouwen is wellicht toegenomen, maar blijft erg laag in relatie tot historische maatstaven van het onderzoek. Bovendien blijft het aantal nieuwe orders krimpen en vaak moesten bedrijven lage prijzen aanbieden om de verkoop te stimuleren. Dat heeft logischerwijs invloed op winstmarges. De crisis in de eurozone is nog lang niet opgelost en eventuele tegenvallers tijdens de huidige besprekingen kunnen het vertrouwen makkelijk schaden,” zo voegde Williamson eraan toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eerste groei dienstensector eurozone in 4 maanden' bijdraagt aan uw kennis.