Dienstensector eurozone krimpt in februari

22-02-2012 15:44
De dienstensector van de eurozone is in februari onverwachts gekrompen, zo blijkt uit cijfers van Markit. Daardoor is de angst voor een nieuwe recessie toegenomen. De inkoopmanagersindex (PMI) voor de dienstensector in de eurozone is in februari gedaald tot 49.4, ten opzichte van 50.4 in januari. Elke waarde lager dan 50 betekent een krimp.

Eurozone productie blijft krimpen

Ook de productie in de eurozone heeft het moeilijk. De inkoopmanagersindex voor de productiesector is in februari gestegen tot 49.0, ten opzichte van 48.8 in januari. Het is de zevende opeenvolgende maand van krimp. De industriële productie is niet gewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand (50.4). Het aantal nieuwe orders is voor de negende opeenvolgende maand afgenomen.

Krimp na 2 jaar groei

De Nederlandse productie is dit jaar 1.5% gedaald doordat de Europese marktomstandigheden ongunstig blijven. Dat blijkt uit het Kwartaalbericht Industrie van het ING Economisch Bureau. De twee voorgaande jaren steeg de productie van de Nederlandse industrie met ongeveer 10%.

Ongunstige vooruitzichten

Met name de productie van machines en transportmiddelen is fors gedaald. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de metaal-, rubber-, kunstof- en chemie-industrie ongunstig. De voedingsmiddelenindustrie zit nog wel in de lift. Dat leidt niet automatisch tot hogere winsten, gezien de afnemende consumentenkoopkracht en prijzenoorlog in de detailhandel.

Duitsland versus Frankrijk

Duitsland wordt alom gezien als de aandrijver van de eurozone economie. Bij onze oosterburen is de inkoopmanagersindex voor de productie en dienstensector gedaald. Frankrijk daarentegen zag de inkoopmanagersindex inzake de productie stijgen dankzij een forse toename van de export. De Franse inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52.3 tot 50.3.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dienstensector eurozone krimpt in februari' bijdraagt aan uw kennis.