Werkloosheid in eurogebied opnieuw boven 10 procent

06-01-2012 14:48
De werkloosheid in de eurozone is in november opnieuw uitgekomen op 10.3%, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Het is de impact van de soevereine schuldencrisis die de record werkloosheid voedt. Voor de tweede opeenvolgende maand bedroeg het werkloosheidspercentage in november 10.3%. Dat betekent dat 16.3 miljoen mensen in het eurogebied zonder werk zaten.

Oostenrijk scoort het best

Voor de meeste economen zijn de cijfers geen verrassing. Ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal werklozen in de eurozone toe met 587.000. De Spaanse werkloosheid steekt er met 22.9% nog altijd bovenuit. Oostenrijk is het beste jongetje van de klas met een werkloosheidspercentage van 4%.

Afgenomen consumentenvertrouwen

Tegelijkertijd daalde de consumentenvertrouwen index in december tot het laagste niveau in twee jaar, volgens de Europese Commissie. De index inzake het economisch sentiment daalde in december met 0.5 tot 93.3. Dat is ver onder het lange termijn gemiddelde van 100, zo verklaarde de Commissie.

Spaanse jeugdwerkloosheid 49.6%

In november bedroeg de jeugdwerkloosheid in het eurogebied 21.7%, wat overeenkomt met 3.394 miljoen personen van jonger dan 25. De jeugdwerkloosheid in de hele Europese Unie is uitgekomen op 22.3%. Dat betekent 5.579 miljoen jongeren zonder werk in de EU. Duitsland scoort het best qua jeugdwerkloosheid (8.1%), gevolgd door Oostenrijk (8.3%) en Nederland (8.6%). Ook de Spaanse jeugd doet het niet best met een werkloosheidspercentage van 49.6%. In Griekenland bedroeg het werkloosheidspercentage onder jongeren 46.6%.

Forse impact economische activiteiten

Volgens Howard Archer, econoom bij IHS Global Insight, impliceren de cijfers dat de eurozone economie is gekrompen in de laatste drie maanden van 2011. “Een strenger monetair beleid, de afgenomen koopkracht, de voortdurende schuldencrisis in de eurozone, de afgezwakte groei van de mondiale economie en onrust op financiële markten hebben een forse impact op economische activiteiten in de eurozone,” aldus Archer.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Werkloosheid in eurogebied opnieuw boven 10 procent' bijdraagt aan uw kennis.