Moody’s handhaaft AAA kredietbeoordeling Frankrijk

16-01-2012 17:06
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verlaagde vrijdag de kredietbeoordeling van Frankrijk. Vandaag heeft Moody’s de AAA kredietbeoordeling van Frankrijk gehandhaafd. De Amerikaanse kredietbeoordelaar verklaarde de Franse rating later dit kwartaal opnieuw te zullen bekijken.

Stabiele vooruitzichten

De perspectieven voor Frankrijk zijn voldoende evenwichtig om de AAA status te behouden, volgens Moody’s. S&P is een andere mening toegedeeld en verlaagt de rating de komende periode mogelijk verder. Moody’s deed geen voorspellingen over de vooruitzichten voor Frankrijk. De kredietbeoordelaar onderstreepte dat de groeiperspectieven voor Frankrijk de begrotingsplannen van de overheid mogelijk in gevaar brengen.

Afwaarderingen geen verrassing

Europese aandelenmarkten reageerden niet of nauwelijks op de mededeling van Moody’s. Ook S&P’s verlaging van de kredietbeoordeling van Frankrijk en van diverse andere EU landen zorgde voor weinig beroering op de beurzen. Eerder boekten Aziatische beurzen lichte verliezen. Volgens analisten komen de afwaarderingen niet echt als een verrassing voor investeerders, gezien de recente misère van veel eurozone economieën.

Veel werk voor Spanje en Frankrijk

De Franse president Sarkozy weigerde commentaar te geven op de verlaging van de kredietbeoordeling door S&P. Wel ging hij in op de manier waarop de problemen in de eurozone worden aangepakt. “Er is voor Frankrijk en Spanje veel werk aan de winkel om de crisis die al drie jaar voortduurt te beëindigen,” aldus Sarkozy.

Succesvolle veiling

De afwaardering door S&P had vandaag ook geen gevolgen voor de belangstelling voor Franse leningen. Frankrijk haalde €8.6 miljoen op tijdens een veiling van kortlopende leningen. Het rendement was conform de verwachtingen en er was circa twee keer zoveel vraag dan aanbod. Over de leningen betaalt Frankrijk iets minder rente dan bij de laatste veilingen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Moody’s handhaaft AAA kredietbeoordeling Frankrijk' bijdraagt aan uw kennis.