Eurozone krimpt gemiddeld mogelijk met 0,5 procent in 2012

20-01-2012 15:53
De landen van de eurozone krimpen in 2012 gemiddeld mogelijk met 0.5%, volgens uitgelekte voorspellingen van het IMF. Eerder ging het Internationaal Monetair Fonds uit van een groei van 1.1%. Uit het uitgelekte document blijkt verder dat de mondiale economie in z’n geheel dit jaar met 3.3% groeit. Het IMF voorspelde eerder een groei van 4%.

VS en China

De voorspelling voor de Amerikaanse economie is niet aangepast. Het IMF verwacht dat de economie van de Verenigde Stagen met 1.8% groeit in 2012. De prognose voor de Chinese economie is bijgesteld tot +8.2%, in vergelijking tot een eerder voorspelde groei van 9%.

Stimulerende bezuinigingsmaatregelen

Leiders van het IMF en de Wereldbank roepen landen op tot vrije handel, hervorming van hun economieën en bescherming van economische groei. Daarmee sluiten ze zich aan bij andere invloedrijke personen die dezelfde opvattingen delen. De vertegenwoordigers van de Wereldbank en het IMF waarschuwen dat bezuinigingsmaatregelen groeivooruitzichten moeten stimuleren in plaats van negatief te beïnvloeden.

Afzwakkende groei en stijgende werkloosheid

De oproep tot actie komt in de aanloop naar het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. De leiders waarschuwen dat de wereld te maken krijgt met een afzwakkende groei en een stijgende werkloosheid. Daarnaast roepen ze wereldleiders op om ongelijkheid aan te pakken. Vertegenwoordigers van de Global Issues Group (onderdeel van het Wereld Economisch Forum) verklaarden dat de statement niet noodzakelijkerwijs overeenkomt met de standpunten van hun organisaties.

Duurzamere overheidsfinanciën

Voor wat betreft de korte termijn roepen de leiders op handelsbarrières op te heffen en krediet aan het bankensysteem beschikbaar te stellen. Ook moeten overheidsfinanciën duurzamer worden en moeten leiders zich richten op de jeugd en op de lange termijn. Fiscale consolidatieprogramma’s moeten op een sociaal verantwoordelijke manier worden uitgevoerd om economische groei en werkgelegenheid te bevorderen.

Hervorming van de arbeidsmarkt

Voor wat betreft de lange termijn roepen de leiders op tot hervorming van de arbeidsmarkt om de werkgelegenheid, ongelijkheid en duurzame groei te stimuleren. “Door de groeiende ongelijkheid neemt de roep toe om meer inclusieve groeimodellen te overwegen. We moeten zorg dragen voor een tastbare verbetering van materiële levensstandaarden en een grotere sociale cohesie,” aldus een verklaring van het Wereld Economisch Forum.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone krimpt gemiddeld mogelijk met 0,5 procent in 2012' bijdraagt aan uw kennis.