Euro stijgt na bilateraal overleg Merkel en Sarkozy

09-01-2012 16:34
De Euro heeft vandaag een boost gekregen door de besprekingen tussen Merkel en Sarkozy. Het overleg tussen de Duitse bondskanselier en de Franse president stond geheel in het teken van de problemen in Europa. De nadruk lag op additionele regels om monetaire discipline onder de EU lidstaten af te dwingen. Daarnaast kwam ook het Europese reddingsfonds EFSF ter sprake.

Koersstijging Euro


In de aanloop naar het bilateraal overleg daalde de koers van de Euro. Vandaag herstelde de Europese valuta zich, mede ingegeven door diverse Europese rapporten van vandaag. Zo werd bekendgemaakt dat het Duits handelstekort is gestegen.

Strengere begrotingsregels


Na afloop van het overleg lieten Sarkozy en Merkel weten dat de striktere begrotingsregels wellicht eind januari al klaar zijn. De afronding van die afspraken staat eigenlijk gepland voor eind februari. Het tweetal verklaarde dat de besprekingen vlot verlopen. In het geval van het ongunstigste scenario worden de nieuwe monetaire regels in maart afgerond.

Griekenland behouden


De Duitse bondskanselier sprak de hoop uit dat andere Europese lidstaten niet in de voetsporen van Griekenland treden. Merkel bestempelt Griekenland als een geval apart. Schuldsanering moet het Zuid-Europese land weer op de rails brengen. Merkel onderstreepte verder het belang van een akkoord op korte termijn tussen de Europese Centrale Bank en Griekenland. “Griekenland moet behouden blijven voor de eurozone,” zo verklaarde Merkel.

Geen angst voor afwaarderingen


En dan is er nog de angst voor afwaardering van de kredietbeoordeling van de eurozone landen. Merkel liet weten niet te vrezen voor mogelijke afwaarderingen. “Angst is per definitie een slechte raadgever en politici mogen al helemaal geen angst hebben bij het nemen van besluiten. We doen er alles aan om de toekomst van de eurozone veilig te stellen,” zo zei de Duitse bondskanselier.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro stijgt na bilateraal overleg Merkel en Sarkozy' bijdraagt aan uw kennis.