Euro daalt versus Dollar door zorgen over eurozone crisis

04-01-2012 15:27
De koers van de Euro is vandaag gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Daardoor komt de Euro in de buurt van de laagste koers in een jaar. Zorgen over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone blijven het marktsentiment negatief beïnvloeden. Ook Wim Kok zet zijn vraagtekens bij de aanpak van de schuldenproblematiek in Europa.

Kritiek Kok op Europese leiders

De voormalig minister-president is van mening dat Europese regeringsleiders niet adequaat hebben gehandeld. Daarnaast bekritiseert hij het gebrek aan strenge maatregelen bij de introductie van de Euro. Er was te weinig politieke steun voor harde maatregelen, volgens Kok. De PvdA’er is van mening dat de Europese regeringsleiders te weinig hun verantwoordelijkheid nemen als het om de gemeenschappelijke valuta gaat.

Cruciaal overleg

Markten waren ook nerveus in aanloop naar de verkoop van Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar ter waarde van €5 miljard. Daarnaast focussen handelaren zich op het cruciaal overleg tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel. Die bijeenkomst staat gepland voor 9 januari en heeft als doel de besprekingen inzake het aanscherpen van de fiscale integratie in de Europese Unie te versnellen.

Meer invloed over economische activiteiten

Notulen van de beleidsvergadering van december laten zien dat de Federal Reserve later deze maand de voorspellingen publiceert van senior officials over de eigen besluiten. Daarmee hoopt de Amerikaanse centrale bank meer invloed te krijgen over de economische activiteiten. De Federal Reserve voegde eraan toe dat de huidige en toekomstige economische omstandigheden additionele beleidsaccommodatie mogelijk rechtvaardigen. Additionele maatregelen zijn echter effectiever als ze gepaard gaan met een verbeterde communicatie, volgens de centrale bank.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt versus Dollar door zorgen over eurozone crisis' bijdraagt aan uw kennis.