Eerste handelstekort Japan in meer dan 30 jaar

25-01-2012 14:50
Japan heeft het eerste handelstekort in meer dan 30 jaar bekendgemaakt. Dat is een tegenvaller voor een land dat bekend staat om de export. Het tekort is uitgekomen op ruim €24 miljard, zo maakte het Japans ministerie van financiën bekend. De Japanse import steeg met 12%, terwijl de export met 2.7% daalde in vergelijking met vorig jaar.

Moeilijke tijden voor exporteurs

De exportdaling is het gevolg van de impact van de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011. Met name Japanse bedrijven die auto’s en elektronische onderdelen exporteren hebben veel last gehad van de impact van de natuurrampen. Daarnaast was de koers van de Japanse valuta hoog versus de Amerikaanse dollar en de Euro. Daardoor was het voor het buitenland duurder om producten uit Japan te importeren.

Opstapelende problemen

Exporterende bedrijven zijn onder druk komen te staan sinds de ramp van vorig jaar. Fabrieken werden beschadigd en distributieketens raakten verstoord. Daar hadden belangrijke exporterende bedrijven zoals Toyota Motor en Sony veel last van. Dan waren er nog verstoringen in de productie in sommige vestigingen in Thailand als gevolg van de overstromingen. Tenslotte heeft ook de onzekerheid in Europa en in de VS een negatief effect op mondiale investeerders. Zij kiezen eerder voor veilige investeringen in plaats van de Japanse Yen.

Minder competitief

Analisten waarschuwen dat de combinatie van die factoren een negatief effect heeft op Japanse exporteurs. Zij verliezen terrein ten opzichte van rivalen in Zuid Korea en andere Aziatische landen die op markten opereren waar Japanse bedrijven voorheen domineerden. “Het reflecteert fundamentele veranderingen in de Japanse economie, vooral onder producenten. Japan dreigt steeds minder competitief te worden,” zo zei Hideki Matsumura van het Japan Research Institute.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eerste handelstekort Japan in meer dan 30 jaar' bijdraagt aan uw kennis.