Duitse economie waarschijnlijk gekrompen in laatste kwartaal

11-01-2012 16:37
De Duitse economie is in het laatste kwartaal van 2011 waarschijnlijk met 0.25% gekrompen, volgens het federaal bureau voor de statistiek. Over heel 2011 groeide de Duitse economie met 3%, zo blijkt uit officiële cijfers van het statistiekbureau. De sterke groei in het eerste kwartaal was een belangrijke aandrijver van de groei op jaarbasis.

Binnenlandse groei aandrijver

Aanvankelijk wist de Duitse economie de financiële crisis achter te laten. Maar zoals veel landen raakte het eind 2011 opnieuw in recessie. In de eerste drie maanden van vorig steeg de export fors, waarvan het merendeel naar andere EU lidstaten. Volgens het federaal bureau voor de statistiek speelde ook de binnenlandse groei een belangrijke rol bij de groei van vorig jaar.

Lager dan recordgroei

Toch was de groei op jaarbasis lager dan de groei van 3.7% in 2010. Dat was het hoogste groeicijfer sinds de Duitse eenwording. Het cijfer op jaarbasis is gebaseerd op een schatting voor het vierde kwartaal. Op 15 februari publiceert het statistiekbureau de officiële cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar.

Ongunstige vooruitzichten

Deskundigen zijn van mening dat de perspectieven voor de Duitse economie ongunstig zijn. Dat is onder andere gebaseerd op de forse afname van de vraag naar Duitse producten. Het gaat om de grootste afname sinds het dieptepunt van de recessie. Daarnaast is de vraag vanuit niet EU-lidstaten afgenomen. De Duitse economie groeit in 2012 waarschijnlijk met 0.6%, volgens ramingen van de Duitse centrale bank. Eerder ging de Duitse regering nog uit van een groei van 1%.

Duitse economie blijft het goed doen

Ondanks dat de groei in 2011 lager is dan in 2010, blijft de Duitse economie het goed doen in vergelijking met andere economieën. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verwacht een groei van 1.7% in de VS, 0.9% in het Verenigd Koninkrijk, 1.6% in Frankrijk en 0.7% in Spanje en Italië.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse economie waarschijnlijk gekrompen in laatste kwartaal' bijdraagt aan uw kennis.