Banco de España: Spaanse economie mogelijk in recessie dit jaar

30-01-2012 16:55
De Spaanse economie is in het vierde kwartaal van 2011 met 0.3% gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal. Het Spaans bureau voor de statistiek bevestigde ook dat de economische groei in het derde kwartaal van vorig jaar op nul was uitgekomen. De kans is groot dat de Spaanse economie dit jaar in recessie raakt. Sommige analisten waarschuwen voor een langdurige recessie.

Eerste krimp sinds 2009

Het Spaans bureau voor de statistiek maakte verder bekend dat de Spaanse economie over heel 2011 met 0.7% groeide. Vorig jaar zat 22.85% van de Spaanse beroepsbevolking zonder werk. De laatste keer dat de Spaanse economie kromp, was in de laatste drie maanden van 2009. De cijfers komen overeen met de prognoses van de Spaanse regering en van de centrale bank (Banco de España).

Geen verrassing

De cijfers komen op de dag dat leiders van de EU in Brussel samenkomen. Hoofdonderwerp is het stimuleren van economische groei. Analisten hadden de cijfers inzake de Spaanse economie voorspeld. Op jaarbasis groeide de economie met 0.3%, ten opzichte van een groei van 0.8% in het vorige kwartaal.

Realiseren van economische groei

“Ik zou niet weten hoe landen zoals Spanje een recessie kunnen voorkomen in de eerste zes maanden van dit jaar. De besprekingen in Davos richten zich op maatregelen om economische groei te realiseren, in plaats van alleen te vertrouwen op bezuinigingen. Maar dat zal niet makkelijk worden en er is een serieuze kans op een voortdurende recessie,” zo zei econoom Steve Webster, werkzaam bij 4cast.

Lastig karwei

Spanje worstelt met de doelstelling het begrotingstekort van 8% te laten slinken tot 4.4% van het BBP. Die doelstelling moet in 2012 behaald worden. Door een eventuele recessie wordt het veel lastiger om het begrotingstekort terug te dringen tot 4.4%. Banco de España voorspelt dat de economie dit jaar met 1.5% krimpt. Door de enorme werkloosheid krijgt de Spaanse overheid minder inkomstenbelastingen binnen. Daarnaast doen veel mensen een beroep op een werkloosheidsuitkering.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Banco de España: Spaanse economie mogelijk in recessie dit jaar' bijdraagt aan uw kennis.