Activiteiten industrie eurozone nemen verder af

02-01-2012 16:29
De industriële activiteiten in de eurozone zijn in december voor de vijfde opeenvolgende maand afgenomen. Tegelijkertijd namen de industriële activiteiten in het eurogebied licht toe ten opzichte van november. De eurozone inkoopmanagersindex van Markit steeg in december tot 46.9, ten opzichte van 46.4 in November. Elke waarde lager dan 50 betekent een krimp.

Kleinste krimp in Oostenrijk

Alle deelnemende landen zagen hun industriële activiteiten afnemen. In Frankrijk en Oostenrijk was de afname het kleinst. De Oostenrijkse inkoopmanagersindex bedroeg in december 49, terwijl die van Frankrijk op 48.9 uitkwam. De Duitse inkoopmanagersindex liet in december een waarde van 48.4 zien.

Industriële activiteiten eurozone in recessie

De industriële activiteiten waren in de laatste drie maanden van 2011 het zwakst sinds medio 2009. “Industriële activiteiten in de eurozone zijn opnieuw in recessie. De krimp is in december licht afgezwakt. Toch lijkt de productie in het vierde kwartaal van 2011 in de hele eurozone op kwartaalbasis met ongeveer 1.5% te zijn gekrompen,” zo zei Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit.

Krimp zet door

Williamson verwacht dat de krimp van de industriële activiteiten verder doorzet in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Dat is volgens de hoofdeconoom het gevolg van bedrijven die op allerlei terreinen bezuinigen. “Het aantal bedrijfsorders daalt harder dan de productie en bedrijven richten zich vooral op orders die eerder zijn binnengekomen. Dat is vooral het geval in Duitsland en impliceert dat de operationele capaciteit de komende tijd wordt verlaagd als de vraag niet herstelt,” zo zei Williamson.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Activiteiten industrie eurozone nemen verder af' bijdraagt aan uw kennis.