Recordgroei Singaporese economie in 2010

04-01-2011 10:10
De economie van Singapore is in 2010 in recordtempo gegroeid. De recordgroei is vooral het gevolg van een sterke opleving in de productiesector. Het land in Zuidoost-Azië zag de economie met 14.7% groeien in 2010. Het jaar daarvoor kromp de economie van Singapore nog met 1.3%. De vorige recordgroei bedroeg 13.8% en werd in 1970 genoteerd. De Singaporese premier Lee Hsien Loong verwacht dat de groei in 2011 afzwakt.

Recordgroei

De economie groeide in het vierde kwartaal met 12.5%, gesteund door een groei van 28.2% in de productiesector. “Met een groeipercentage van 14.7% was de economie van Singapore in 2010 de snelst groeiende economie in Azië,” zo zei Alvin Liew, econoom voor Standard Chartered Bank.

Singaporees BBP

Volgens cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) groeit alleen de economie van Qatar sneller (16%). Het bruto binnenlands product (BBP) van Singapore bedroeg €143 miljard in 2009. Het Singaporees BBP is sterk afhankelijk van buitenlandse handel en wordt beïnvloed door de mondiale economie.

Mondiale recessie

In 2009 kromp het BBP van Singapore met 1.3% als gevolg van de mondiale recessie. Deze werd veroorzaakt doordat de vraag vanuit de VS en andere ontwikkelde economieën instortte. Het Singaporees BBP bestaat voor 65% uit de dienstensector, die in het vierde kwartaal van 2010 met 8.8% groeide.

Economie van Singapore

Singapore is een mondiaal centrum voor industrie en handel dankzij de geografische ligging. Het Aziatische land is gelegen aan één van de drukste handelswegen van het oosten naar het westen. Het particuliere deel van het bedrijfsleven domineert de vrijemarkteconomie van Singapore. De communicatie infrastructuur en financiële sector zijn goed ontwikkeld.

Investeerders

De Aziatische eilandengroep heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse investeerders. De Singaporese overheid besloot in de jaren zestig en zeventig om de economie te stimuleren. Buitenlandse investeerders profiteren van een goed opgeleide arbeidsbevolking, lage lonen, een evenwichtig arbeidsklimaat, investeringssubsidies en gunstige belastingfaciliteiten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Recordgroei Singaporese economie in 2010' bijdraagt aan uw kennis.