Kredietwaardigheid Egypte verlaagd

31-01-2011 14:15
De internationale kredietbeoordelaar Moody’s heeft de waardering voor Egyptisch staatspapier verlaagd. Moody’s verlaagde de beoordeling van de vooruitzichten van stabiel tot negatief. De verlaging is het gevolg van de explosief toegenomen politieke spanning in Egypte. Men vreest dat de reactie van politici de reeds zwakke overheidsfinanciën verder ondermijnt.

Kredietwaardigheid

Moody’s heeft de beoordeling van de kredietwaardigheid verlaagd van Ba1 tot Ba2. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde ook de vooruitzichten voor Egypte van stabiel tot negatief. De politieke onrust ligt ten grondslag aan de verlaging. “Kredietbeoordelaars zijn eindelijk wakker geworden. Dat Egypte dezelfde beoordeling als Turkije had was lachwekkend,” volgens RBS analist Timothy Ash.

Politieke spanningen

De protesten tegen de regering zijn ingegeven door de woede onder de bevolking over stijgende prijzen, werkloosheid, corruptie en het gebrek aan democratie. De verlaging van de kredietwaardigheid reflecteert de groeiende bezorgdheid over de impact van de politieke spanningen in delen van Noord-Afrika en in het Midden-Oosten. De onrust in Egypte volgt nadat eerder in Tunesië president Zine El Abidine Ben Ali moest vluchten.

Aandelenkoersen

Vorige week voorspelde Standard & Poor’s dat Algerije en Jordanië mogelijk het voorbeeld van Tunesië volgen. Politieke onrust heeft een negatieve invloed op de kredietwaardigheid van een land. Europese aandelenbeurzen reageren op de mogelijkheid dat de onrust in Egypte overslaat op andere landen. Aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen en touroperators zijn gekelderd. De Beurs van Caïro is al drie dagen gesloten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Kredietwaardigheid Egypte verlaagd' bijdraagt aan uw kennis.