Inflatie Singapore stijgt tot hoogste niveau in twee jaar

24-01-2011 08:27
Het inflatiepercentage in Singapore is de afgelopen maand tot het hoogste niveau sinds december 2008 gestegen. Hierdoor is de druk op de centrale bank om de Yuan meer bewegingsruimte te geven verder toegenomen. De consumentenprijsindex steeg in december tot 4.6% ten opzichte van vorig jaar. In november steeg de consumentenprijsindex nog tot 3.8%.

Singaporese economie

Vorig jaar herstelde de Singaporese economie zich in een rap tempo van de mondiale recessie. Dat heeft inflatie in de hand gewerkt. Hierdoor zag de eilandengroep zich genoodzaakt het monetair beleid aan te scherpen door snellere valutawinsten en maatregelen om de vastgoedmarkt te temperen. De huizenprijzen stegen in 2010 tot een recordniveau terwijl autokosten omhoog schoten doordat de economie onverwacht met 14.7% groeide.

Inflatiepercentage

“Het grootste deel van dit jaar zal het inflatiepercentage hoger zijn dan normaal,” volgens Irvin Seah, econoom bij DBS Group Holdings Ltd. in Singapore. Het inflatiepercentage van 4% blijft de komende maanden mogelijk ongewijzigd. Olieprijzen en looninflatie zullen steeds dominanter worden in de consumentenprijsindex.

Wisselkoers

De Monetary Authority of Singapore (MAS) gebruikt de wisselkoers om inflatie te beheersen in plaats van rentekoersen. MAS voorspelt voor dit jaar een gemiddeld inflatiepercentage van 2% à 3%. In 2010 was het inflatiepercentage 2.8%, zo blijkt uit cijfers van vandaag.

Inflatie

Inflatie in Singapore loopt de komende maanden mogelijk op tot 5%, volgens Ong Chong Tee van MAS. De appreciatie van de Singaporese Dollar draagt bij aan het beperken van de importinflatie. De handelsrelatie van de valuta resulteert in flexibiliteit om de toestroom van kapitaal aan te kunnen, volgens Ong Chong Tee.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Inflatie Singapore stijgt tot hoogste niveau in twee jaar' bijdraagt aan uw kennis.