IEA olieprijs gevaar voor economisch herstel

06-01-2011 08:00
De huidige olieprijs bedreigt het economisch herstel in 2011, volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Olie importprijzen zijn voor landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) afgelopen jaar 30% gestegen tot €589 miljard, volgens de intergouvernementele organisatie. Dat komt overeen met 0.5% van het bruto binnenlands product (BBP) van de OESO.

Economisch herstel

Olie is een belangrijk importproduct voor elk ontwikkeld land, volgens Fatih Birol, hoofdeconoom van IEA. Hij waarschuwt voor de huidige hoge olieprijs: “De hoge olieprijs kan zonder meer enorme gevolgen voor de mondiale economie hebben.” Birol stelde dat de olieprijs een enorme impact heeft op zowel nationale als persoonlijke begrotingen. “Een verder stijgende olieprijs heeft gevolgen voor handelsbalansen en voor de particuliere consumptie.” Dat zet huishoudbudgetten onder druk en leidt tot hogere inflatie.

Internationaal Energie Agentschap (IEA)

De IEA werd in de jaren zeventig opgericht als de energie waakhond van het Westen. Hiermee speelde men in op de groeiende invloed van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Een maand geleden kwam het Internationaal Energie Agentschap met de voorspellingen voor 2011. Het voorspelde een herstel van de mondiale vraag. De prijs van Amerikaanse lichte olie steeg deze week tot het hoogste niveau in 27 maanden. Daarna is de prijs gedaald tot $88.98 per vat. De prijs van een vat Brent Crude bedraagt $92.83.

Olieprijs

OPEC landen hebben zich geen zorgen gemaakt over de recente, hogere olieprijzen. Ze wekten niet de indruk de exportprijzen te zullen aanpassen. Hogere olieprijzen leveren olie-exporterende landen meer geld op. Tegelijkertijd maken hogere olieprijzen het leven van consumenten moeilijker, die hier vervolgens op reageren. “Olie-exporteurs hebben klanten nodig met een gezonde economie. Deze hoge prijzen hebben vroeg of laat een negatieve impact op economieën. Dat zou betekenen dat de vraag naar importolie afneemt,” zo verklaarde Birol.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'IEA olieprijs gevaar voor economisch herstel' bijdraagt aan uw kennis.