Huizenprijzen China blijven stijgen

17-01-2011 15:23
De huizenprijzen zijn in december in China voor de vierde opeenvolgende maand gestegen. De stijging is de helft van de piek in april. Het is het laagste stijgingspercentage in meer dan een jaar. De huizenprijzen stegen met 0.3% in december. Dat betekent dat de huizenprijzen 6.4% hoger waren dan een jaar geleden, volgens het nationaal bureau voor de statistiek.

Vastgoedbubbel

De burgemeester van Sjanghai bevestigde dat de stad dit jaar een eigen belasting invoert. De nieuwe belasting maakt onderdeel uit van een uitgebreid pakket maatregelen dat een mogelijke vastgoedbubbel moet voorkomen.

Vastgoedbelasting

Burgemeester Han Zheng zei dat de stad een eerste hervorming van de vastgoedbelasting voorbereidt. De centrale overheid eist dat de vastgoedbelastingen worden hervormd. Het ministerie van financiën heeft plannen voor een vastgoedbelasting in de Chinese stad Tsjoengking al goedgekeurd. Het minimumpercentage eigen vermogen bij de aankoop van een huis werd onlangs verhoogd tot 30%. Het is één van de maatregelen om het risico van een vastgoedbubbel te verkleinen.

Inflatie

Afgelopen vrijdag verhoogde de centrale bank de verplichte kasreserve van banken voor de vierde keer in twee maanden. Die maatregel was het gevolg van ongerustheid over stijgende vastgoedprijzen en inflatie. Het besluit zorgde ervoor dat aandelenkoersen van Chinese vastgoedbedrijven met 5% zakten toen aandelenmarkten vandaag openden.

Centrale bank

Banken moeten dit jaar ook hypotheekkortingen uitfaseren om winstmarges te verbeteren. De afgelopen maanden verhoogde de centrale bank de rente. Ondanks de maatregelen stegen zowel vastgoedprijzen als verkoopvolumes in december.

Prijsstijging

Huizenprijzen stegen in december voor de vierde opeenvolgende maand. De prijsstijging op jaarbasis was in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder bijna de helft van de piek van 12.8% in april. Er werden in 2010 in totaal 10.1% meer huizen verkocht dan een jaar eerder (1.04 miljard vierkante meter). Cijfers suggereren dat de huizenverkoop in december steeg.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Huizenprijzen China blijven stijgen' bijdraagt aan uw kennis.