Handelsoverschot China loopt terug door stijgende import

10-01-2011 15:05
De Chinese export is verder gestegen, hoewel het handelsoverschot is teruggelopen. Uit officiële cijfers blijkt dat het handelsoverschot van China in december tot het laagste niveau in acht maanden is gedaald. De import steeg in de laatste maand van 2010 met 25.6% ten opzichte van dezelfde maand in 2009. Het handelsoverschot van China bedraagt nu €6.48 miljard. De export steeg in december met 17.9% ten opzichte van een stijging van 34.9% in november.

Stijgende import

De cijfers versterken de positie van de Chinese overheid voor wat betreft de valuta-appreciatie, volgens analisten. Met name de VS voert druk uit op China om dit proces te versnellen. Volgende week brengt president Hu Jintao een bezoek aan de VS. “De import is veel meer gestegen dan we hadden verwacht. Dat geeft aan dat de stijgende binnenlandse consumptie vooral het gevolg is van binnenlandse investeringen en druk,” zo zei Wang Han, econoom voor adviesbedrijf CEBM in Shanghai.

Handelsoverschot

Uit cijfers blijkt dat het totale handelsoverschot voor 2010 voor het tweede opeenvolgende jaar is afgenomen. Het handelsoverschot daalde met 7% ten opzichte van 2009 tot €141.27 miljard. Veel Amerikaanse politici en economen beschuldigen China ervan de koers van de Yuan te manipuleren. Daarmee zou China de netto export willen stimuleren ten koste van haar handelspartners.

Yuan

De Amerikaanse Senaat buigt zich binnenkort over een nieuw wetsvoorstel. Dat voorstel heeft betrekking op sancties tegen landen zoals China die interveniëren om de koers van hun valuta laag te houden. China versoepelde in juni de vaste wisselkoers ten opzichte van de Dollar. Sindsdien is de koers van de Yuan minder dan 3% geapprecieerd.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Handelsoverschot China loopt terug door stijgende import' bijdraagt aan uw kennis.