Duitse inflatie stijgt tot hoogste niveau sinds oktober 2008

28-01-2011 08:07
De inflatie in Duitsland is in januari gestegen door hogere energie- en voedselprijzen. Het inflatiepercentage is gestegen tot 2% ten opzichte van 1.9% in december, zo blijkt uit cijfers van het nationaal bureau voor de statistiek. Het is het hoogste inflatiepercentage sinds oktober 2008.

Inflatie eurozone

De Duitse economie groeide vorig jaar in een recordtempo. Daardoor kregen bedrijven meer ruimte om de prijzen te verhogen, ook omdat consumenten meer gingen uitgeven. Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), verklaarde gister dat de bank er alles aan zal om de inflatie in de eurozone op middellange termijn onder de 2% te houden. Het inflatiepercentage in de eurozone steeg vorige maand tot 2.2%.

ECB

“De inflatie stijgt mogelijk verder als gevolg van de olieprijzen,” zo zei Ralph Solveen, directeur economisch onderzoek bij Commerzbank AG in Frankfurt. “De ECB zal niet blij zijn met de huidige inflatietrend. Toch verwachten we de eerste renteverhoging pas begin 2012.”

Importinflatie

De Duitse importinflatie steeg in december tot 12%, volgens het nationaal bureau voor de statistiek. Dat is de grootste stijging in meer dan 29 jaar. “Een constante stijging van de prijzen van geïmporteerde producten beïnvloedt normaal gesproken de inflatie van ontwikkelde landen zoals de eurozone,” volgens Lorenzo Bini Smaghi, directielid van de ECB. “Dit fenomeen kan niet langer genegeerd worden.”

Inflatie

Nog altijd kampen Europese landen met de gevolgen van de schuldencrisis in de eurozone, volgens Ewald Nowotny, directielid van de ECB. Hij verwacht niet dat beleidsmakers in het eerste half jaar van 2011 de rente verhogen. Nowotny zei dat de ECB de inflatie nauwlettend in de gaten houdt. “Op dit moment is er geen reden voor bezorgdheid.”

Belangrijkste rentetarief

De centrale bank in Frankfurt heeft het belangrijkste rentetarief van 1% sinds mei 2009 niet meer gewijzigd. De ECB voorspelt voor dit jaar een gemiddelde inflatie in de eurozone van 1.8% en voor volgend jaar 1.5%.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse inflatie stijgt tot hoogste niveau sinds oktober 2008' bijdraagt aan uw kennis.