Detailhandelsverkopen GB ongewijzigd

21-01-2011 16:44
Het verkoopvolume in de detailhandel in Groot-Brittannië is niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Het is de eerste keer sinds 1991 dat het verkoopvolume op jaarbasis niet is gegroeid, zo meldt het bureau voor nationale statistieken. De waarde van detailhandelsverkopen steeg met 2% in Groot-Brittannië.

Detailhandelsverkopen

De tegenvallende verkoop van voedselproducten en brandstof ligt ten grondslag aan de ongewijzigde detailhandelsverkopen. Met Office heeft bevestigd dat december de koudste maand was sinds de eerste metingen 100 jaar geleden. Het volume van de winkelverkoop van voedselproducten was 3.4% kleiner dan in december 2009. Het zijn de slechtste cijfers sinds 1988.

Groot-Brittannië

Het verkoopvolume bij benzinestations kromp met 10.7%. Dat impliceert dat mensen hun auto thuis lieten staan vanwege de sneeuwval. “Het zijn bijzonder teleurstellende cijfers,” zo zei Hetal Mehta, econoom Groot-Brittannië bij Daiwa Capital Markets. “Sommige dalingen in detailhandelsverkopen waren verwacht gezien de verstoring van het dagelijks leven door de sneeuw. De omvang van de daling impliceert dat er meer oorzaken zijn dan alleen het weer.”

Consumentenprijsindex

In december 2010 bedroeg de inflatie gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) 3.7%. Ook dat lijkt consumenten te hebben afgeschrikt gezien het feit dat het verkoopvolume kromp terwijl de waarde van detailhandelsverkopen steeg. De cijfers van december laten ook het beeld zien van de laatste maand voor de Btw-verhoging van 17.5% tot 20%.

Consumentenverkopen

“Consumentenverkopen daalden met bijna 1%. Dat impliceert dat de sneeuwval consumenten ervan weerhield te anticiperen op de Btw-verhoging,” zo stelt Vicky Redwood van Capital Economics. “De cijfers moeten niet te negatief geïnterpreteerd worden,” zo zei ze. “Anekdotisch bewijs suggereert dat consumentenverkopen na Kerstmis zijn gestegen. Dat betekent dat bestedingen in januari moeten aantrekken.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Detailhandelsverkopen GB ongewijzigd' bijdraagt aan uw kennis.