Consumentenvertrouwen Aussies daalt door overstromingen

19-01-2011 10:43
Het consumentenvertrouwen in Australië is in januari tot het laagste niveau in zeven maanden gedaald. Gevreesd wordt dat de schade door de overstromingen in Queensland de economie negatief beïnvloeden. De sentiment index daalde in januari tot 104.6 ten opzichte van 111 in december. Westpac Banking Corp. en Melbourne Institute voerden tussen 10 en 16 januari het onderzoek uit onder 1.200 consumenten. Buiten het rampgebied zijn de percepties inzake nationale economie en persoonlijke financiën negatief beïnvloed door de zondvloed.

Consumentenvertrouwen

Glenn Stevens, gouverneur van de Reserve Bank of Australia, liet afgelopen maand het officiële rentetarief van 4.75% ongewijzigd. Sinds oktober 2009 is het officiële rentetarief zeven keer verhoogd. Door de hogere rente is de economische groei in het derde kwartaal afgezwakt en zijn Australiërs meer gaan sparen. Investeringen in de mijnbouw en energiesector hebben het werkloosheidspercentage net onder 5% gehouden.

Renteverhoging

“Tot het tweede kwartaal van 2011 verwacht Westpac geen nieuwe renteverhoging,” zo zei Bill Evans, hoofdeconoom bij Westpac. “Deze tragische ontwikkelingen stellen de volgende renteverhoging waarschijnlijk uit tot de tweede helft van 2011. We gaan er vanuit dat de rente tot de volgende bestuursvergadering op 1 februari wordt gehandhaafd.”

Overstromingen

De overstromingen in Queensland hebben mogelijk het leven geëist van 32 mensen. Ook zijn vele huizen en oogsten verwoest en mijnen gesloten. De hoofdstad van de staat, Brisbane, kreeg te maken met de ergste overstromingen sinds 1974. De wederopbouw in de deelstaat kost mogelijk €14.88 miljard, volgens economen van Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Dat is ongeveer 1.5% van het bruto binnenlands product.

Angst

“Het onderzoek is gehouden tijdens één van de slechtste periodes voor de stad Brisbane,” zo verklaarde Evans. “Ontwikkelingen van bepaalde componenten van de index onderstrepen de angst van respondenten met betrekking tot de korte termijn verwachtingen.”

Economische omstandigheden

De index inzake de economische omstandigheden voor de komende twaalf maanden daalde in januari van 115.7 tot 97.6. De index inzake de vooruitzichten voor de komende vijf jaar steeg 0.2 punten tot 95.8, volgens Westpac.

BBP

De groei van de Australische economie is in het derde kwartaal afgezwakt. Het bruto binnenlands product (BBP) groeide met 0.2%. Dat is de kleinste groei sinds de krimp eind 2008. Het aandeel besparingen van het vrij besteedbaar inkomen steeg in het derde kwartaal tot 10.2% ten opzichte van 8.9% in het tweede kwartaal.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Consumentenvertrouwen Aussies daalt door overstromingen' bijdraagt aan uw kennis.