Britse rente ongewijzigd

14-01-2011 15:31
Het monetair beleidscomité van Bank of England heeft de Britse rente van 0.5% niet gewijzigd. Ook kondigde het comité nieuwe maatregelen aan inzake kwantitatieve verruiming. Beide maatregelen waren verwachten. De notulen van de bijeenkomst moeten uitwijzen of het beleidscomité unaniem was over beide maatregelen.

Bank of England

Tijdens de bijeenkomsten in december, november en oktober was er sprake van verdeeldheid. De negen leden van het monetair beleidscomité van Bank of England waren te verdelen in drie kampen. Tijdens die bijeenkomsten stemde één lid voor een renteverhoging, terwijl een ander lid voorstander was van uitbreiding van kwantitatieve verruiming. De meeste leden van het monetair beleidscomité blijven voorstander van het handhaven van de rente om het economisch herstel te steunen.

Economische groei

De meest recente cijfers tonen aan dat de economie in het derde kwartaal van vorig jaar 0.7% groeide. Een aantal onafhankelijke voorspellingen laten zien dat de economische groei afzwakt. Het nationaal instituut voor economisch en sociaal onderzoek voorspelt dat de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar 0.5% groeide.

Inflatie

De Britse Kamer van Koophandel voorspelde eerder deze week dat de economische groei in het vierde kwartaal afzwakte tot 0.4% - 0.5%. De laatste officiële cijfers laten zien dat de consumentenprijsindex inflatie in november tot 3.3% steeg. Dat is ruim boven de doelstelling van 2%. De stijging is vooral het gevolg van gestegen voedsel- en meubelprijzen.

Rentetarief

Bank of England staat voor een lastige keuze. Het kan ervoor kiezen om de rente laag te houden om het economisch herstel te steunen. Een andere optie is om de rente te verhogen om de inflatie te verlagen. Sinds maart 2009 bedraagt het belangrijkste rentetarief van Bank of England 0.5%.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse rente ongewijzigd' bijdraagt aan uw kennis.