Spanje sluit noodhulp uit

24-11-2010 10:23
Spaans minister van financiën Elena Salgado heeft verklaard dat Spanje geen internationale noodhulp nodig heeft. Salgado deed de uitspraken nadat de rente in Spanje ten opzichte van Duitsland was gestegen tot het hoogste niveau van de eurozone. De Euro krijgt volgens Salgado te maken met speculatieve aanvallen die Spanje als beste kan pareren.

Noodfonds

Ierland deed onlangs als eerste land een beroep op het noodfonds van €750 miljard van de eurozone. Dat noodfonds werd in mei ingesteld nadat Griekenland bijna failliet was gegaan. Ierland vroeg om hulp nadat het begrotingstekort was opgelopen tot ongeveer 32% van het bruto binnenlands product. Dat is tien keer zo hoog dan het maximum van de Europese Unie. De reddingsoperatie van de financiële sector in Ierland was de belangrijkste oorzaak voor het oplopen van het begrotingstekort.

Financiële sector

“Bank of Spain heeft onze financiële sector altijd gereguleerd en gecontroleerd. Dat heeft in Ierland waarschijnlijk ontbroken,” zo zei Salgado. “We hebben een stabiele financiële sector. We moeten niet vergeten dat de Ierse financiële sector voor problemen zorgt in Ierland.”

Aandelenindex

De kosten van het verzekeren van de Spaans schuld tegen faillissement zijn vandaag met 9 basispunten gestegen tot een record van 310, volgens CMA in Londen. De Ibex-35 aandelenindex in Madrid is 0.4% gedaald tot 9,652 punten. Gister daalde de index van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid met 3.1%.

Bezuinigingen

De Spaanse overheid liet gisteren weten dat het zou vasthouden aan de forse bezuinigingsmaatregelen. Het zijn de meest omvangrijke bezuinigingen in dertig jaar. De overheid zal geen nieuwe maatregelen nemen om besmetting tegen te gaan. De bezuinigingen en herziening van de pensioen- en arbeidsregels versterken het land tegen onrust op markten, volgens Salgado. “De crisis zou zonder de Euro voor veel meer schade hebben gezorgd,” aldus Salgado.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort van de Spaanse centrale overheid is in de eerste tien maanden van dit jaar bijna gehalveerd, zo maakte het ministerie van financiën gisteren bekend. Volgens Carlos Ocana, staatssecretaris van financiën, liggen de financiën van de regionale overheden ook op koers. De overheid streeft naar een algeheel begrotingstekort van 6% van het BBP in 2011. In 2009 bedroeg het begrotingstekort nog 11.1% van het BBP. Spanje heeft de overheidssalarissen verlaagd om het begrotingstekort naar beneden te brengen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Spanje sluit noodhulp uit' bijdraagt aan uw kennis.