IJslandse centrale bank verlaagt rente

05-11-2010 14:52
De IJslandse centrale bank heeft de referentierente verlaagd tot 5.5%, zo maakte de centrale bank vandaag bekend. De renteverlaging is het gevolg van het feit dat het inflatietempo is gedaald tot het laagste tempo in vijf jaar. De eerder ingestelde kapitaalcontroles beschermen de IJslandse Kroon waardoor de vraag is afgenomen.

IJslandse centrale bank

De centrale bank van IJsland, Sedlabanki, verlaagde de rente tot 5.5%. Sedlabanki verlaagde ook de depositorente van 4,75% tot 4%. Beleidsmakers hebben sinds verkrijging van de lening van €3.02 miljard de referentierente 13 keer verlaagd. Een groep onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verstrekte de lening. De rente steeg tot een recordniveau van 18%.

Rente

“IJsland moest de rente verder verlagen om de economie te stimuleren. Volgend jaar ligt het gevaar van deflatie op de loer. De centrale bank moet hierop anticiperen en reageren,” zo zei Asgeir Jonsson van Arion Bank hf in Reykjavik. De bank houdt de rente mogelijk laag aangezien kapitaalcontroles zijn beëindigd. Hiermee moet voorkomen worden dat investeerders zich wenden tot carry trade. Deze investeringsconstructie verergerde twee jaar geleden de crisis in IJsland, zo zei Jonsson.

Kapitaalcontroles

In oktober 2008 vielen de drie grootste banken van IJsland om. Hierna werden kapitaalcontroles ingesteld om de Kroon te beschermen. De koers van de IJslandse Kroon is het afgelopen jaar 19% gestegen ten opzichte van de Euro. De inflatie is afgelopen maand 0.4 procentpunten gedaald tot 3.3%, wat het laagste niveau is sinds juni 2005. De centrale bank bouwt kapitaalcontroles aan het einde van dit jaar mogelijk af. Hierdoor ontstaat minder ruimte voor nieuwe renteverlagingen.

Inflatie

Het inflatietempo is gedaald tot een vijfde van het tempo waarmee IJsland tijdens het dieptepunt van de crisis werd geconfronteerd. De inflatie steeg in januari 2009 tot 18.6%. De koers van de IJslandse Kroon daalde in 2008 met ongeveer 80% ten opzichte van de Euro. Vandaag steeg de koers van de IJslandse Kroon met 0.2% tot 154.60. Ten opzichte van de Dollar steeg de Kroon met 0.1% tot 110.23.

Economisch programma

Het IMF hervatte op 29 september het programma met IJsland, waardoor een betaling van €109.68 miljoen vrijkwam. De vierde bespreking van het economisch programma van IJsland staat gepland voor december, zo zei minister-president Johanna Sigurdardottir gister.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'IJslandse centrale bank verlaagt rente' bijdraagt aan uw kennis.