Ierse overheid sluit verhoging ondernemingsbelasting uit

19-11-2010 14:44
De Ierse overheid heeft benadrukt dat het de ondernemingsbelasting niet verhoogt. Een reddingsplan van de EU zou gepaard moeten gaan met een verhoging van de ondernemingsbelasting. Vicepremier Mary Coughlan verklaarde dat het tarief van 12.5% veel lager is dan het gemiddelde van de EU-landen. Volgens haar is het tarief van de ondernemingsbelasting onbespreekbaar. Haar uitspraken kwamen na druk vanuit Frankrijk en Duitsland om het tarief te verhogen in ruil voor hulp.

Financiële steun

De Ierse overheid gaf donderdag toe dat het hulp van buitenaf nodig had. Minister van financiën Brian Lenihan zei dat hij geen schaamte voelde voor het economisch record. Volgens Lenihan heeft Ierland steun van buitenaf nodig. Eerder liet de overheid weten dat het geen financiële steun van de EU en het Internationaal Monetair Fonds nodig had.

Reddingsplan

De lage ondernemingsbelasting in Ierland is bekritiseerd door andere EU-landen. Zij beweren dat Ierland hierdoor een te groot voordeel heeft bij het aantrekken van buitenlandse investeringen. De EU-landen beweren dat Ierland niet alleen op het reddingsplan moet vertrouwen. Ierland zou het tarief moeten verhogen om de overheidsfinanciën te verbeteren. Een Franse politicus beschreef het tarief van de ondernemingsbelasting in Ierland als ‘bijna roofzuchtig’.

Ondernemingsbelasting

Ook Dick Roche, minister van Europese zaken, benadrukte dat de ondernemingsbelasting absoluut onbespreekbaar was. “Er is de laatste dagen veel gespeculeerd over onze ondernemingsbelasting. Waarom zou je één van de motors van onze economische groei vernietigen?”

Noodhulp

Vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF kwamen donderdag in Dublin bij elkaar. Het doel van deze bijeenkomst was het bespreken van de financiële problemen en bepalen welke hulp het land nodig heeft. Patrick Honohan, voorzitter van de Ierse centrale bank, verwacht een lening van tientallen miljarden Euro’s.

Bankschulden

Lenihan is van mening dat de problemen het gevolg zijn van de enorme bankschulden. Het kostte de overheid €45 miljard om de banken te redden. “Het probleem was dat de banken zo groot waren geworden dat ze onbestuurbaar werden voor de staat. Daarom moeten we hulp van buitenaf overwegen om ons bankensysteem te stabiliseren.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Ierse overheid sluit verhoging ondernemingsbelasting uit' bijdraagt aan uw kennis.