EU kan noodhulp niet dwingend opleggen

26-11-2010 13:12
Overheden van de EU kunnen Portugal niet dwingen om gebruik te maken van het noodfonds. Dat verklaarde de Portugese minister van financiën; Fernando Teixeira dos Santos. Speculaties nemen toe dat Portugal uiteindelijk moet terugvallen op het noodfonds. “Sommige landen willen de stabiliteit van de Euro waarborgen door landen te dwingen een beroep te doen op het noodfonds,” zo zei de Portugese minister. “Het is niet aan andere landen om noodhulp op te dringen.”

Noodfonds

Portugese obligatiekoersen zijn gedaald. De Portugese overheid heeft moeite om investeerders te overtuigen dat de Portugese situatie niet vergelijkbaar is met die van Ierland en Griekenland. Beide landen deden eerder dit jaar een beroep op het noodfonds. De meeste eurolanden en de Europese Centrale Bank dringen erop aan dat Portugal gebruikmaakt van het noodfonds. Hiermee moet voorkomen worden dat ook andere landen, zoals Spanje, in de problemen komen.

Druk van EU

De Portugese overheid ervaart geen druk van de EU, volgens een woordvoerder van minister-president Jose Socrates. Het Duitse ministerie van financiën wilde geen commentaar geven. Ook de Europese Centrale Bank onthield zich van commentaar.

Situatie Ierland

Ierland werd op 21 november gedwongen om gebruik te maken van het noodfonds. Acht dagen daarvoor werden Ierse officials tijdens een ECB conferentie onder druk gezet om noodhulp te accepteren. De Portugese minister van financiën zei dat zijn land geen hulp nodig heeft omdat de situatie in Portugal minder ernstig is dan die van Ierland.

Kapitaalmarkten

“We streven erna om onze schulden te blijven financieren via kapitaalmarkten. Hierdoor zorgen we ervoor dat overheden blijven functioneren. Ook kunnen we hierdoor financieringsmechanismen voor de private sector regulariseren door middel van de financiële sector,” zo verklaarde Teixeira dos Santos.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'EU kan noodhulp niet dwingend opleggen' bijdraagt aan uw kennis.