Detailhandelsverkopen Zuid Afrika stijgen in september

17-11-2010 14:31
Detailhandelsverkopen in Zuid-Afrika zijn in september meer gestegen dan werd verwacht. Deze stijging is het gevolg van een reeks renteverlagingen, ingegeven door verbeterende consumentenbestedingen. Door de stijgende koers van de Rand dalen importkosten. Detailhandelsverkopen stegen op jaarbasis met 6.1% ten opzichte van 4.6% in augustus. Economen gingen uit van een stijging van 4.3%. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden stegen detailhandelsverkopen met 0.4% in september.

Lage rente

“De consument is redelijk in vorm,” zo zei Kevin Lings, econoom voor Stanlib Asset Management in Johannesburg. “Lonen stijgen sneller dan inflatie en de rente is laag. Ik verwacht dat detailhandelsverkopen blijven stijgen in het resterende deel van dit jaar.”

Detailhandelsverkopen

Stijgende detailhandelsverkopen geven weinig aanleiding tot verdere renteverlagingen, volgens Lings. De Reserve Bank heeft de rente sinds december 2008 zes keer verlaagd tot 6%. De centrale bank verlaagt de rente morgen waarschijnlijk opnieuw, zo verwachten economen. Dit jaar is de koers van de Rand met 33% gestegen ten opzichte van de Dollar. Hierdoor is de inflatie het laagst in vijf jaar, wat ruimte geeft voor verdere renteverlagingen.

Zuid-Afrikaanse Rand

“De afgelopen maanden heeft de consument beetje bij beetje meer krediet opgenomen,” zo zei Lings. “Additionele steunmaatregelen zijn niet nodig gezien consumentenactiviteiten.” De koers van de Rand steeg tot 7.0385 per Dollar om 11:52 a.m. in Johannesburg. Voor het vrijgeven van de inflatiecijfers bedroeg de koers 7.0541 per Dollar.

Verkoopstijging

Kledingdetaillist Foschini Group Ltd. boekte een verkoopstijging van 12% in het tweede en derde kwartaal. Het opende 42 nieuwe winkels. JD Group Ltd. zag de verkoop met 3% stijgen. Consumentenbestedingen stegen nadat Zuid-Afrika voor het eerst in 17 jaar in recessie raakte.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in Zuid-Afrika bleef in het derde kwartaal vrijwel ongewijzigd. Het vertrouwen onder consumenten is het grootst sinds het laatste kwartaal in 2007. De FNB/BER index meet het consumentenvertrouwen. Deze index liet in het derde kwartaal een waarde van 14 zien, in vergelijking met 15 in het tweede kwartaal, volgens First National Bank en Bureau for Economic Research.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Detailhandelsverkopen Zuid Afrika stijgen in september' bijdraagt aan uw kennis.