Het contrast tussen Duitsland en de rest van Europa

15-10-2010 09:32
De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn bijzonder gunstig terwijl Zuid-Europese landen moeilijke tijden tegemoet gaan. Dat blijkt uit de herfstprognose van vijf Duitse economische instituten. Het contrast tussen Duitsland en Europa is vooral het gevolg van het scheve renteniveau.

Duitse economie

De economische instituten voorspellen dat de grootste economie van Europa in 2010 met 3.5% groeit. Verder verwachten ze dat in 2011 de Duitse economie met 2% groeit. Ze voorspellen dat Duitsland in 2011 de laagste werkloosheid sinds 1992 kent. Duitsland is volgend jaar het eerste EU lidstaat dat voldoet aan de eisen inzake het begrotingstekort. De Europese Unie stelt een eis van 3%. Het Duitse tekort bedraagt volgend jaar 2.7%.

Scheef renteniveau

De andere Europese landen komen in zwaar weer terecht. Het contrast met Duitsland is het gevolg van een scheef renteniveau, volgens Kai Carstensen van Ifo. De rente van de ECB is voor de Duitse economie te laag, terwijl deze voor Zuid-Europese landen en voor Ierland te hoog is. “Duitsland ondervond nadelige gevolgen van de hoge rente toen de Euro werd ingevoerd. Hierdoor kampte Duitsland jarenlang met een lage economische groei en nauwelijks stijgende lonen. Anno 2010 is de situatie omgekeerd en kampen Zuid-Europese economieën met problemen.”

Onevenwichtigheid

De scheve verhoudingen zijn niet op korte termijn op te lossen, volgens de instituten. “Hervormingen op het gebied van lonen en productiviteit zijn noodzakelijk om de onevenwichtigheid in Europa te verbeteren. Dat proces duurt vele jaren,” volgens Roland Döhrn van RWI. Döhrn verwacht hierbij weinig politieke steun.

Lonen

Onlangs pleitten Rainer Brüderle, minister van financiën, en kanselier Angela Merkel voor hogere lonen. “In Duitsland heeft de politiek weinig invloed op loonbesprekingen, waarbij alleen werkgevers en werknemers betrokken zijn,” zo zei Oliver Holtermöller van het IWH.
Stijgende lonen volgend jaar resulteren in een alternatieve groeivorm, volgens Holltermöller. Consumenten fungeren als aanjager van de economie in plaats van de export. “De handel zal de economie volgend jaar nauwelijks stimuleren,” zo voegde Holtermöller eraan toe.

Alternatieve groeivorm

Het veranderingsproces is in het derde kwartaal ingezet, volgens Carstensen. “Voor het derde kwartaal was het handelsoverschot de aanjager van de economie. In het derde kwartaal is de bijdrage van het handelsoverschot sterk afgenomen.”

Handelsoorlog

Volgens de economische instituten kan een handelsoorlog tussen Azië en Amerika roet in het eten gooien. Hierdoor kan een streep door alle optimistische vooruitzichten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Het contrast tussen Duitsland en de rest van Europa' bijdraagt aan uw kennis.