Dollar bereikt laagste koers in 15 jaar na G20 afspraken

25-10-2010 17:31
De koers van de Amerikaanse Dollar is ten opzichte van de Japanse Yen tot het laagste niveau in vijftien jaar gedaald. Deze koersdaling is het gevolg van afspraken van de G20 landen ter voorkoming van een valuta oorlog. Tijdens de bijeenkomst van afgelopen weekend in Zuid-Korea spraken de G20-landen af om wisselkoersen niet te gebruiken als concurrentiemiddel.

G20 afspraken

De bijeenkomst leidde tot een nieuwe koersdaling van de Dollar. De koers van de Greenback is ten opzichte van de Japanse Yen 1% gedaald tot 80.52 Yen. De lagere koers van de Dollar had ook een positief effect op de prijs van metalen. Tijdens de handel in Londen steeg de prijs van basismetalen gemiddeld 2.5%. Koper bereikte de hoogste prijs sinds de recordhoogte in juli 2008 en steeg tot $8,549 per ton. De prijzen van lood en zink bereikten de hoogste niveaus in negen maanden.

Kwantitatieve versoepeling

De koersdaling van de Dollar is deels het gevolg van de aangekondigde kwantitatieve versoepeling in de VS. Dat heeft het effect van geld in de economie pompen. Een lage wisselkoers kan de export van een land stimuleren doordat producten relatief goedkoper worden voor buitenlandse kopers.

VS – China

China en de VS spelen de hoofdrol in het verhaal. De VS is bezorgd over de koers van de Yuan die niet vrij fluctueert op valutamarkten. Amerika wil dat China de koers van de Yuan laat stijgen waardoor Amerikaanse producten in China goedkoper worden. Tegelijkertijd worden Chinese producten hierdoor voor Amerikaanse burgers duurder.

Koers Yuan

Afgelopen weekend zei Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner dat in zijn ogen China verplicht was om de koers van de Yuan te laten stijgen. Eerder dit jaar beloofde China meer flexibiliteit ten aanzien van de valuta-aanpak. Daarna is de koers van de Yuan slechts licht gestegen. Veel valutaspecialisten in de VS zijn van mening dat de koers van Yuan ongeveer 20% te laag is.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar bereikt laagste koers in 15 jaar na G20 afspraken' bijdraagt aan uw kennis.