Werkloosheidspercentage VS blijft stabiel

08-03-2010 14:23
De werkloosheid in de VS is afgelopen maand stabiel gebleven doordat werkgevers minder banen hebben geschrapt dan vooraf werd verwacht, zo blijkt uit officiële cijfers van vandaag. Hierdoor is de hoop toegenomen dat de grootste economie ter wereld het ergste deel van de recessie heeft gehad.

Werkloosheidspercentage

Cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid laten zien dat in februari 36.000 banen zijn verdwenen en dat het werkloosheidspercentage van 9.7% ongewijzigd is gebleven. Dat was een beter resultaat voor de Amerikaanse arbeidsmarkt dan economen hadden verwacht. De meeste voorspellingen voor het nauwlettend gevolgde ‘non-farm payrolls’ rapport rekenden op een verlies van 50.000 banen in februari en op een werkloosheidspercentage van 9.8%.

Invloed winterweer

Sommige economen hadden gewaarschuwd voor nog ongunstigere cijfers, gezien het slechte weer in de afgelopen maand. Volgens het ministerie van arbeid is het onduidelijk welke invloed het weer op de cijfers heeft gehad. “Het strenge winterweer in sommige delen van het land is mogelijk van invloed geweest op de werkloosheid en het aantal werkuren,” zo wordt in het rapport gesteld. “Toch is het onmogelijk om de werkelijke impact van het weer exact vast te stellen.”

Banenverlies

Het werkloosheidspercentage net onder 10% blijft een probleem voor de regering van Barack Obama. Toch bevat het rapport meer aspecten die het marktsentiment inzake het economisch herstel positief beïnvloeden. De werkloosheidscijfers van december zijn bijgesteld, waardoor het banenverlies is uitgekomen op 109.000 in plaats van 150.000 zoals in eerste instantie werd gerapporteerd. Ook de cijfers van januari zijn licht bijgesteld, waardoor het banenverlies is uitgekomen op 26.000, ten opzichte van de eerder gerapporteerde 20.000.

Dollar – aandelen

De Dollar is gestegen ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, zoals het Pond, als gevolg van de cijfers, terwijl Amerikaanse aandelen futures fors zijn gestegen voor het begin van de handelssessie op Wall Street. Aandelenmarkten elders op de wereld hebben ook geprofiteerd van het rapport dat beter was dan werd verwacht en de FTSE 100 is vlak nadat de cijfers bekend werden gemaakt verder gestegen met ongeveer 20 punten tot 5571.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Werkloosheidspercentage VS blijft stabiel' bijdraagt aan uw kennis.