Herstel blijft broos volgens EU leiders

29-03-2010 16:46
Leiders van de Europese Unie zijn van mening dat het herstel van de eurozone economie broos blijft en dat steunmaatregelen van de overheid moeten worden gehandhaafd tot het herstel duurzaam is. “De economische situatie verbetert maar het herstel blijft broos,” zo blijkt uit conclusies na de EU-top in Brussel die vandaag eindigt. “Het zal voor overheden belangrijk zijn om hun publieke financiën op orde te hebben op het moment dat het herstel gegarandeerd is, waardoor de exceptionele steunmaatregelen kunnen worden teruggetrokken,” zo blijkt uit de conclusies van de leiders van de EU landen.

EU leiders

De leiders van de EU streven naar het beëindigen van de schuldencrisis in de eurozone door goedkeuring van noodhulp voor het door schulden getroffen Griekenland. Hierdoor is de Euro gestegen nadat het de laagste koers in tien maanden had bereikt ten opzichte van de Dollar. De eurozone economie worstelt met het herstel na de recessie doordat het gemiddelde begrotingstekort van de eurozone dit jaar mogelijk verdrievoudigt ten opzichte van 2008, volgens EU voorspellingen.

Vereisten economische groei

“We hebben nu te maken met excessief hoge schulden, trage structurele groei en een hoge werkloosheid,” zo blijkt uit de conclusies van de EU-top. “Het herstellen van macro-economische stabiliteit en het terugbrengen van openbare financiën op een duurzaam pad, zijn vereisten voor economische groei.”

Credit-default swaps

De EU leiders onderstreepten ook de belangrijkheid van het verbeteren van kapitaalvereisten, crisis management, derivaten markten en soevereine ‘credit-default swaps’.

Financiële regulering en toezicht

“Een snelle vooruitgang is vereist voor wat betreft het versterken van financiële regulering en toezicht, zowel binnen de EU als in internationale fora, zoals de G-20, alsmede gelijke marktomstandigheden creëren op mondiaal niveau,” zo is tijdens de EU-top besloten.

Niet-bindende doelstellingen

De leiders hebben niet-bindende doelstellingen gesteld voor wat betreft werkgelegenheid, onderzoek en ontwikkeling en uitstoot van broeikasgassen. Tijdens de volgende bijeenkomst zullen doelstellingen inzake armoedebestrijding en onderwijs worden besproken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Herstel blijft broos volgens EU leiders' bijdraagt aan uw kennis.