Goede cijfers Amerikaanse industrie en huizenverkoop daalt

25-03-2010 16:07
Nieuwe orders voor duurzame gebruiksgoederen zijn in februari voor de derde opeenvolgende maand gestegen doordat bedrijven hun voorraden met de grootste marge in meer dan een jaar hebben vergroot, wat aangeeft dat het herstel van de industriële productie zich voortzet. Afzonderlijke cijfers hebben laten zien dat de huizenverkoop in februari fors is gedaald.

Amerikaans ministerie van handel

Het Amerikaans ministerie van handel heeft aangegeven dat afgelopen maand de orders voor duurzame gebruiksgoederen 0.5% zijn gestegen, terwijl de cijfers van januari naar boven zijn bijgesteld tot een stijging van 3.9%. Verwacht werd dat orders met 0.7% zouden stijgen in februari, ten opzichte van de eerder gerapporteerde stijging van 2.6%. Industriële productie speelt een belangrijke rol in het herstel van de Amerikaanse economie, na de diepste recessie in zeven decennia. Bedrijven bouwen hun voorraden weer op, die gedaald waren tot historisch lage niveaus als gevolg van de verminderde vraag.

Voorraden duurzame gebruiksgoederen

Voorraden duurzame gebruiksgoederen zijn met 0.3% gestegen, wat de grootste stijging is sinds december 2008, na een stijging van 0.1% in januari. Een forse stijging in vliegtuig boekingen heeft waarschijnlijk een positief effect gehad op de toename van het aantal orders voor duurzame gebruiksgoederen. Hierdoor is een nieuwe daling in orders voor auto’s en auto-onderdelen gecompenseerd.

Productie activiteiten

Niet-defensie vliegtuig orders zijn afgelopen maand met 32.7% gestegen na een stijging van 134.9% in januari. Orders voor auto’s zijn met 1.9% gedaald na een daling van 2.3% in de vorige maand. Orders voor duurzame gebruiksgoederen zijn een belangrijke graadmeter voor productie activiteiten, die een goed beeld geven van de toestand van de gehele business.

Nieuwe orders duurzame gebruiksgoederen

Nieuwe orders voor duurzame gebruiksgoederen, exclusief transport, zijn in februari met 0.9% gestegen, na een daling van 0.6% in de vorige maand. Analisten hadden verwacht dat nieuwe orders exclusief transport zouden stijgen met 0.6%. Orders exclusief defensie zijn met 1.6% toegenomen, na een stijging van 1.7% in januari. Orders voor niet-defensie kapitaalgoederen exclusief vliegtuigen, een belangrijke graadmeter voor bestedingen door bedrijven, zijn met 1.1% gestegen afgelopen maand, ten opzichte van een daling van 3.9% in januari. De stijging was echter lager dan de 2.3% stijging die door de markt werd verwacht.

Scheepsladingen

Het aantal scheepsladingen is in februari met 0.6% gedaald na een daling van 0.1% in januari. Openstaande orders zijn met 0.4% toegenomen, wat de grootste stijging is sinds juli 2008, na een stijging van 0.2% in januari.

Verkoop van nieuwe huizen

Afzonderlijke cijfers hebben laten zien dat in februari de verkoop van nieuwe huizen in de VS is gedaald tot het laagste niveau ooit, waarmee de zwakke toestand wordt aangegeven van de sector die verantwoordelijk was voor de financiële crisis. Het Amerikaans ministerie van handel maakte verder bekend dat de verkoop van nieuwe eengezinswoningen is uitgekomen op een jaarcijfer van 308.000 woningen, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, wat 2.2% onder het gereviseerde aantal van 315.000 is. Februari was de tweede opeenvolgende maand dat deze graadmeter historisch lage niveaus bereikte.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Goede cijfers Amerikaanse industrie en huizenverkoop daalt' bijdraagt aan uw kennis.