Chinese export fors gestegen

11-03-2010 09:34
De Chinese export is in februari met 46% gestegen in vergelijking met een jaar eerder, waardoor de hoop op een sterk herstel van de internationale handel is toegenomen. De stijging was hoger dan de voorspellingen van analisten, die een stijging tussen 35% en 40% hadden voorspeld. Waarschijnlijk zal door de exportstijging de druk op de Chinese overheid toenemen om de waarde van de Yuan te verhogen, die met name volgens de VS ondergewaardeerd is.

Chinese import

Ook de Chinese import is fors gestegen in februari; 44.7%. De sterke groei van de import was mede het gevolg van de steunmaatregelen van de Chinese overheid. Door de gestegen import is het Chinese handelsoverschot voor februari gedaald tot het laagste niveau in twaalf maanden; €5.2 miljard.

Yuan

Beijing heeft de koers van de Yuan ten opzichte van de Amerikaanse Dollar 18 maanden niet gewijzigd ter stimulering van de export. Dit heeft tot irritaties geleid bij de VS, die heeft geklaagd over een oneerlijke situatie als gevolg van het feit dat de Chinese overheid de Yuan laag houdt. Washington blijft erop aandringen dat Beijing de koers van de valuta vrij moet laten bewegen zodat de koers de werkelijke marktwaarde reflecteert.

Herwaarderen

“Het herstel lijkt aan kracht te hebben gewonnen, wat de Chinese overheid meer vertrouwen zal geven om de Yuan te herwaarderen,” zo zei Ren Xianfang, econoom van IHS Global Insight in Beijing.

Chinese overheid

De directeur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, zei afgelopen weekend dat de overheid “zeer voorzichtig” was inzake het versoepelen van de controle over de wisselkoers omdat de mondiale economische vooruitzichten onzeker blijven.

Chinese Nieuwjaar

Analisten hebben aangegeven dat de forse exportstijging van 46% in februari vooral het gevolg is van het scherp contrast met februari 2009, toen de export met 25.7% daalde. De export steeg afgelopen maand sterk ondanks dat fabrieken in China vijf dagen waren gesloten als gevolg van het Chinese Nieuwjaar. Vorig jaar viel de viering van Nieuwjaar in januari. “Er waren in februari dit jaar vijf werkdagen minder, wat de exportcijfers alleen maar indrukwekkender maakt,” zo zei Brian Jackson, senior strateeg van de Royal Bank of Canada.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chinese export fors gestegen' bijdraagt aan uw kennis.