Britse industrie verwacht stijgende productie na twee jaar van dalingen

02-03-2010 16:14
De Britse industrie ziet de toekomst rooskleuriger in dan tijdens de hele financiële crisis die twee jaar geleden begon, volgens een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door de Engineering Employers Federation (EEF); de organisatie van producenten. Sinds eind vorig jaar zijn de productie en orders van bedrijven meer verbeterd dan werd verwacht, gedeeltelijk als gevolg van de toegenomen vraag naar Britse exportproducten, geholpen door de lage koers van het Pond. Het kwartaalrapport ‘Manufacturing Outlook’ suggereert dat de bedrijfstak één van de beter presterende onderdelen van de economie zal zijn in 2010, waarbij productie en orders waarschijnlijk voor het eerst sinds 2008 zullen groeien.

Industriële sector

9% van de bedrijven in de industrie hebben in de afgelopen drie maanden een productiestijging laten zien. Het totaal aantal orders in de industriële sector is ook gestegen, ondanks dat de Britse vraag is afgenomen, wat is gecompenseerd door een forse stijging van de export.
Tom Lawton, hoofd industrie bij accountantskantoor BDO, dat het onderzoek sponsorde, zei: “De Britse industrie lijkt indrukwekkende winsten te boeken op het gebied van export en hopelijk biedt de lage koers van het Pond verdere mogelijkheden voor ontwikkelde en opkomende markten.”

Vooruitzichten

Confederation of British Industry (CBI) heeft een gemengd beeld geschetst met het nieuwe onderzoek naar bedrijven in de dienstensector. Bedrijven zijn optimistischer over hun vooruitzichten dan drie maanden geleden, maar tegelijkertijd kampen ze met stijgende kosten en schrappen ze banen.

Neerwaartse prijsdruk

De EEF benadrukte het aantal aanzienlijke aanwezige risico’s die de vooruitzichten voor 2010 en verder zouden kunnen beïnvloeden. Neerwaartse prijsdruk, die in het Verenigd Koninkrijk is afgenomen en ongewijzigd is gebleven voor de export, verkleint de marges, terwijl investeringsplannen verder worden teruggebracht. Officiële cijfers die vorige week werden gepubliceerd lieten zien dat bedrijfsinvesteringen met 5.8% zijn afgenomen in het vierde kwartaal, waardoor twijfel over de duurzaamheid van het herstel is toegenomen.

Brits begrotingstekort

Volgens de EEF hebben veel bedrijven problemen met het verhogen van het krediet. Lawton merkte op dat “de druk op het werkkapitaal voor de meeste industriële bedrijven aanzienlijk zal zijn.” EEF hoofdeconoom Lee Hopley benadrukte het belang van een realistisch overheidsplan om de Britse financiële situatie te verbeteren: “Bedrijven zijn op zoek naar enige zekerheid over de manier waarop de openbare financiën verbeterd zullen worden.”
Ze benadrukte dat nieuwe investeringsimpulsen onwaarschijnlijk zijn totdat producenten meer zekerheid hebben over hoe de overheid het Britse begrotingstekort van €185.12 miljard zal aanpakken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse industrie verwacht stijgende productie na twee jaar van dalingen' bijdraagt aan uw kennis.