Britse economie staat voor een traag herstel

23-03-2010 08:25
Economen hebben gewaarschuwd voor een ‘traag’ herstel van de Britse economie dit jaar, twee dagen voor de Budget van deze week. De federatie van de Britse industrie (CBI) heeft aangegeven dat het een economische groei verwacht van 1% in 2010, terwijl het herstel beperkt zal blijven tot midden volgend jaar.

Alistair Darling

Ondertussen hebben economen van de Ernst & Young ITEM Club gewaarschuwd dat de huidige voorspellingen door de overheid te optimistisch zijn. De overheid voorspelt een groei van 1.25% voor dit jaar en 3.5% voor 2011. Alistair Darling, minister van financiën, stelt de voorspellingen mogelijk bij tijdens de Budget van deze week.

Consumentenbestedingen

“De voorspellingen voor de komende jaren door de minister van financiën zijn te optimistisch, en gebaseerd op een fors herstel in consumentenbestedingen, wat onwaarschijnlijk is,” volgens Peter Spencer, hoofd economisch adviseur voor de ITEM Club.

Federatie van de Britse industrie

De federatie van de Britse industrie verwacht dat de economie in 2011 met 2.5% zal groeien. “De economische vooruitzichten verbeteren, maar het gebrek aan duidelijke aandrijvers voor groei zorgen voor een hobbelige rit in de komende maanden,” zo stelde Richard Lambert, directeur-generaal van de federatie van de Britse industrie. “We verwachten dat het herstel in 2010 langzaam en traag zal zijn, waarbij er tot medio 2011 weinig signalen zullen zijn voor een fors economisch herstel.”

Begrotingstekort

Zowel de federatie van de Britse industrie als de ITEM Club eisen meer details over de plannen van de overheid om het begrotingstekort de komende jaren terug te dringen. Verwacht wordt dat de leningen die noodzakelijk zijn om het tekort op te vullen minder zullen zijn dan de €179 biljoen die is voorspeld door Darling in het pre-Budget rapport van vorig jaar.

Bezuinigingen

De ITEM Club heeft aangegeven dat de minister van financiën in de komende vijf jaar mogelijk bezuinigingen doorvoert van in totaal €25 biljoen om het begrotingstekort te verkleinen zonder hierbij de economische vooruitzichten in het Verenigd Koninkrijk te beschadigen. De federatie van de Britse industrie eist een ‘realistisch plan’, waardoor de begroting in 2016 in balans zou moeten zijn, waarmee internationale investeerders verzekerd zijn.

Geen cadeautjes

Afgelopen zondag herhaalde de minister van financiën zijn waarschuwing dat er geen cadeautjes zouden worden uitgedeeld tijdens de Budget van aanstaande woensdag. “Het is een slecht moment om cadeautjes uit te delen,” zo verklaarde hij. “De mensen zijn niet dom en weten heel goed dat we de leningen moeten terugdringen en het economisch herstel moeten garanderen.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse economie staat voor een traag herstel' bijdraagt aan uw kennis.