Brits consumentenvertrouwen bereikt hoogste niveau in twee jaar

04-03-2010 09:58
Het Brits consumentenvertrouwen is in februari gestegen tot het hoogste niveau in twee jaar, nadat de economie de ergste recessie ooit achter zich heeft gelaten, volgens Nationwide Building Society. De consumentenvertrouwen index is zes punten gestegen tot 80 ten opzichte van de vorige maand, volgens de grootste hypotheekbank ter wereld. De index inzake het vertrouwen in de economie over zes maanden is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2004.

Sterk en duurzaam herstel

“Het consumentvertrouwen is cruciaal voor een sterk en duurzaam herstel, en terwijl het vertrouwen de komende maanden waarschijnlijk broos zal blijven, lijken de eerste signalen positief,” zo zei Martin Gahbauer, hoofdeconoom bij Nationwide. “Het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk de langste recessie ooit achter zich heeft gelaten heeft een grote impact gehad op de stijging van het vertrouwen.”

Labour Party

Weken voor de verkiezingen probeert de Labour Party van de Britse premier Gordon Brown het gat met de Conservatieven te verkleinen in een strijd om de kiezers te overtuigen dat hij de beste persoon is om het herstel van de Britse economie te leiden. De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2009 0.3% gegroeid, meer dan eerder werd verwacht, waarmee een einde is gekomen aan zes kwartalen van krimp.

Vertrouwen

De index inzake het vertrouwen onder Britten in de economische situatie is met 4 punten gestegen tot 27; de hoogste waarde sinds december 2008, zo blijkt uit cijfers van Nationwide. De index inzake het vertrouwen in de economie over zes maanden is 6 punten gestegen tot 115, terwijl de index, die aangeeft of het een geschikt moment is om geld uit geven, met 4 punten is gedaald tot 93. TNS-RI Research heeft van 18 januari tot 15 februari 1.000 personen ondervraagd in opdracht van Nationwide.

Minderheidsregering

De voorsprong van de Conservatieven op de Labour Party is verkleind tot 5 procentpunten, zo blijkt uit een ComRes Ltd. pol, die 1 maart werd gepubliceerd, waardoor Groot Brittannië op koers ligt voor de eerste minderheidsregering sinds 1974.

Werkloosheid

Het herstel van de economie kan een positief effect hebben op de werkloosheid. Een afzonderlijk rapport van KPMG en de Recruitment and Employment Federation heeft aangetoond dat de index inzake het aannemen van vast personeel in februari het snelst is gestegen sinds juli 2007; van 60.5 in januari tot 63.2 in februari. Een waarde boven 50 geeft aan dat het aannemen van personeel is toegenomen.

Inflatie – prijsdruk

Prijsdruk neemt mogelijk af doordat inflatie in januari is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden. Een onderzoek door een Brits detailhandelsconsortium heeft aangetoond dat de prijzen van goederen in Britse winkels in februari 1.7% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder, nadat de prijzen in januari met 2.3% stegen. De prijzen van voedselproducten zijn op jaarbasis met 1.3% gestegen, terwijl de prijzen van non-food producten met 1.9% zijn gestegen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Brits consumentenvertrouwen bereikt hoogste niveau in twee jaar' bijdraagt aan uw kennis.