Zwitserse detailhandelsverkoop stijgt

09-02-2010 13:09
De detailhandelsverkoop in Zwitserland is gestegen en de werkloosheid is onverwachts gedaald doordat de economie verder verbetert. De detailhandelsverkoop, gecorrigeerd voor inflatie en winkeldagen, is 4.7% gestegen in december, ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het in november 0.1% daalde, volgens cijfers van het federaal bureau voor de statistiek. Uit een afzonderlijk rapport is gebleken dat het werkloosheidspercentage, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, is gedaald van 4.2% in december tot 4.1% in januari.

Zwitserse economie

Het tempo waarmee de Zwitserse productie groeit is toegenomen en het consumentenvertrouwen is gestegen tot het hoogste niveau in bijna twee jaar. Hierdoor is het sentiment met betrekking tot de Zwitserse economie, die in het derde kwartaal van 2009 de recessie achter zich liet, verder verbeterd. Na het aflopen van de mondiale stimuleringspakketten zal de vraag naar Zwitserse export mogelijk afnemen en zal de groei van de werkgelegenheid verder doorzetten.
“We verwachten dat de beperkte toename van de werkgelegenheid de zwakke plek van het huidig herstel zal blijven,” zo zei Julien Manceaux, econoom in dienst van ING Group in Brussel. “Zwitserland moet doorgroeien in een gezond tempo in 2010,” zo voegde hij eraan toe, en hij verwacht een groei van tenminste 1.5% dit jaar.

Werkloosheidspercentage

Het gecorrigeerde werkloosheidspercentage steeg tot 4.5% in januari, ten opzichte van 4.4% in december. Het gecorrigeerde cijfer inzake het aantal werklozen is gestegen van 172.740 tot 175.765. Economen hadden voorspeld dat het gecorrigeerde werkloosheidspercentage zou stijgen tot 4.3%, gebaseerd op de mediaan van tien voorspellingen door economen.

Consumentensentiment index

De Ierse KBC/ESRI consumentensentiment index is in januari gestegen tot 64.6 ten opzichte van 53.3 in december, volgens cijfers van het Economic and Social Research Institute (ESRI). De huidige waarde is de hoogste sinds januari 2008. Een jaar geleden bedroeg de waarde 49.6. De consumentenvertrouwen index bereikte in juli 2008 het laagste niveau ooit; 39.6.

Consumenten verwachtingen

Eén van de subindicatoren van het consumentenvertrouwen index is de index inzake de verwachtingen van consumenten ten aanzien van de economie en werkgelegenheid. Deze index is in januari gestegen tot 49, ten opzichte van 40.1 in december. Met betrekking tot de huidige economische omstandigheden zijn de vooruitzichten voor huishoudens aanzienlijk verbeterd; deze index is gestegen tot 87.7, ten opzichte van 73 in december.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zwitserse detailhandelsverkoop stijgt' bijdraagt aan uw kennis.