Taiwanees BBP toegenomen door export naar China

24-02-2010 13:35
De Taiwanese economie is op jaarbasis met 18% gegroeid in het laatste kwartaal van 2009, gestimuleerd door vraag naar hightech producten vanuit het vasteland van China. De groei was beter dan verwacht, terwijl de economie met 8.25% groeide in het derde kwartaal van vorig jaar. Ook de Thaise economie is in het laatste kwartaal van 2009 fors gegroeid; 5.8% op jaarbasis.
Analisten hebben aangegeven dat de groei van de Thaise economie, die de recessie achter zich heeft gelaten, ook is gestimuleerd door de gestegen export naar China.
De Chinese economie, die op koers ligt om de positie van Japan als tweede grootste economie ter wereld over te nemen, is 10.9% gegroeid in het laatste kwartaal van 2009.

Voorzichtigheid

De Taiwanese economische groei is berekend op jaarbasis, hieruit blijkt de groei als de laatste wijziging het hele jaar zou aanhouden.
Als de groei van de economie op een andere manier wordt berekend, de groei van het vierde kwartaal van 2009 vergeleken met dezelfde periode in 2008, is de economie met 9.2% gegroeid.

Afhankelijk van exportgroei

Ondanks de forse groei verwachten analisten dat de Taiwanese centrale bank de rente niet zal verhogen. Verwacht wordt dat de huidige rente van 1.25% later dit jaar mogelijk verhoogd wordt als er meer bewijzen zijn dat het herstel van de Amerikaanse economie duurzaam is.
Hsu Kuo-an, econoom voor Capital Securities in Taipei, deelde de mening van de analisten voor wat betreft de beste manier om te groeien: “Taiwan is afhankelijk van de exportgroei, terwijl de vraag vanuit Europa en de VS behoorlijk zwak is. Het verleden heeft geleerd dat de overheid voorzichtig moet zijn.”

Verhogen rente

De economische groei van Thailand op kwartaalbasis was de snelste in tien jaar, en dubbel zoveel dan werd verwacht.
Analist Vishnu Varathan, econoom voor Forecast in Singapore, zei dat in het tweede kwartaal de druk zal toenemen om de huidige rente van 1.25% te verhogen.
Hij waarschuwde dat de aanhoudende politieke instabiliteit in Thailand het maken van prognoses lastig maakt.

Bank of Thailand

Een rechtbank zal later deze week beslissen of de bezittingen van de voormalige vicepresident Thaksin Shinawatra onrechtmatig zijn verkregen en in beslag genomen moeten worden.
De directeur van Bank of Thailand, Tarisa Watanagase, zei dat 2010 in het teken zal staan van het normaliseren van de rentekoersen. Door de politieke instabiliteit kan de situatie veranderen, volgens Watanagase.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Taiwanees BBP toegenomen door export naar China' bijdraagt aan uw kennis.