Onverwachte daling werkloosheid VS

06-02-2010 13:05
Het Amerikaanse werkloosheidspercentage is onverwachts gedaald in januari, en heeft het laagste niveau in vijf maanden bereikt, volgens officiële cijfers van de Labor Department. Het werkloosheidspercentage in januari bedroeg 9.7%, ten opzichte van 10% in december. Toch hebben Amerikaanse werkgevers in januari 20.000 banen geschrapt, wat ook onverwacht was. De meeste analisten hadden voorspeld dat de economie banen zou creëren.

Creëren van banen

President Barack Obama heeft verklaard dat het creëren van banen zijn top prioriteit is voor 2010. Het banenverlies van vorige maand was het minst sinds het begin van de recessie in de VS, met uitzondering van november 2009 toen de werkgelegenheid onverwachts steeg.

Langzaam verbeterende arbeidsmarkt

“Terwijl werkloosheid een ernstig probleem blijft, laat het werkgelegenheidsrapport van vandaag enkele positieve signalen zien van een langzaam verbeterende arbeidsmarkt,” volgens Christina Romer, economisch adviseur van het Witte Huis.

Banenverlies

In januari 2010 bedroeg het banenverlies 20.000, terwijl in januari 2009 779.000 banen verloren gingen. Analisten hadden verwacht dat het werkloosheidspercentage afgelopen maand zou stijgen tot 10.1% en dat er 5.000 nieuwe banen zouden worden gecreëerd. Ondanks dat over het geheel genomen werkgevers meer banen schrapten dan creëerden, waren er enkele goed presterende sectoren.

Productiesector

In de productiesector bedroeg het aantal nieuwe banen in januari 11.000, wat het beste resultaat is sinds april 2009. In de detailhandel zijn 42.100 nieuwe banen bijgekomen, wat het hoogste aantal is sinds november 2007. De duidelijke tegenstelling tussen het gedaalde werkloosheidspercentage en Amerikaanse werkgevers die banen schrapten in januari kan worden verklaard door het feit dat de data afkomstig zijn uit twee verschillende onderzoeken. Het werkloosheidspercentage kijkt naar huishoudens, terwijl het creëren van nieuwe banen is gebaseerd op bedrijven.

Mexicaanse Peso

Het handelsscenario was gisteren volledig in het nadeel van de Mexicaanse Peso, die te maken kreeg met cijfers uit de VS, Mexico’s belangrijkste handelspartner, die slechter dan verwacht waren. Ook had het te kampen met een stevig pessimistisch sentiment doordat Europese openbare rekeningen verslechteren.

Mondiaal marktsentiment

Nadat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS tegenviel, is de Mexicaanse Peso opnieuw gedaald, doordat ruwe olie, het belangrijkste exportproduct, is gedaald nadat het mondiale marktsentiment is verslechterd. Vooral in de eurozone waar sommige lidstaten moeite hebben om hun begrotingstekorten aan te pakken, wat indirect een negatief effect heeft op de aantrekkelijkheid van valuta’s van opkomende markten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Onverwachte daling werkloosheid VS' bijdraagt aan uw kennis.