Noorse economie krimpt voor de eerste keer in 20 jaar

19-02-2010 16:38
De Noorse economie is in 2009 voor de eerste keer in 20 jaar gekrompen doordat alle componenten van het bruto binnenlands product, met uitzondering van overheidsbestedingen, zijn gekrompen in vergelijking met 2008. Het Noorse bruto binnenlands product is 1.5% gekrompen in 2009, nadat het in 2008 2.2% groeide, volgens Statistics Norway. De Noorse economie zette de neerwaartse spiraal in het derde kwartaal van 2008 in en deze eindigde in het eerste kwartaal van 2009.

Noors BBP

De economie liet de recessie achter zich in het tweede kwartaal van 2009 door met 0.1% te groeien. In het derde kwartaal groeide de Noorse economie met 0.3%, ten opzichte van een groei van 0.5% die eerder werd gemeld. In het vierde kwartaal groeide het Noorse BBP met 0.3%, terwijl een groei van 0.8% werd verwacht.

Norges Bank

“De teleurstellende BBP cijfers inzake het vierde kwartaal suggereren dat de Noorse economie nog altijd redelijk fragiel is,” zo zei Ben May, Europa econoom voor Capital Economics. “Norges Bank loopt het risico het herstel te frustreren als het de rente te rigoureus verhoogd.”
Norges Bank was de eerste centrale bank in Europa die de rente verhoogde nadat de mondiale economie tekens liet zien van herstel. De bank verhoogde de rente in oktober en december vorig jaar. In februari liet de centrale bank de rente ongewijzigd op 1.75%.

Noorse economie

De Scandinavische economie, inclusief de olie- en gassector, is 1.5% gekrompen in 2009, terwijl het in 2008 met 1.8% groeide. De groei zwakte in het vierde kwartaal af tot 0.1% ten opzichte van 0.5% in het derde kwartaal.
De Noorse export is met 4.3% afgenomen in 2009, ten opzichte van een stijging van 0.9% in 2008. In 2009 is de import met 9.7% afgenomen, nadat deze met 2.2% was gestegen in 2008. Household final consumption expenditure (HFCE) is met 0.1% gedaald, overheidsbestedingen zijn met 5.2% gestegen, terwijl investeringen met 7.9% zijn afgenomen.
Uit een afzonderlijk rapport van Statistics Norway blijkt dat de Noorse economie zal verbeteren, maar dat een duidelijk herstel pas tegen het einde van 2012 wordt verwacht. Verder voorspelt het dat het Noorse BBP met 2% zal groeien dit jaar en 2.7% in 2011. De werkloosheid in het land zal dit jaar en volgend jaar toenemen. De inflatie zal dit jaar 1.7% bedragen en 1.3% volgend jaar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Noorse economie krimpt voor de eerste keer in 20 jaar' bijdraagt aan uw kennis.